Arcade peste timp la Băile Herculane – De la Hercules și până la trei capete încoronate VIDEO

În stațiunea de pe Valea Cernei, a fost reluat Simpozionul ,,Herculane – Arcade peste timp”. Manifestarea a fost foarte bine organizată, la fel ca și celelalte trei precedente – de Primăria Băile Herculane, Cenaclul Domogled, împreună cu Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (ALZIAR), cu sprijinul Episcopiei Caransebeșului și Direcției Județene pentru Cultură Caraș – Severin. Hotelul Dacia a fost gazda celor două zile de lucrări. Pe lângă temele cunoscute din anii precedenti, anul acesta, organizatorii au inclus și câteva manifestări inedite, momente de cultură. Au fost prezentate dansuri populare tradiționale, s-au recitat poezii tematice și patriotice și au avut loc două expoziții deosebite: una de ii populare românești și o alta de pictură.

Inginerul Dorin Bălteanu, un excelent muzeograf, istoric și narator, declarat că: „După o pauză nedorită de 1 an, simpozionul, inițiat din 2017 de Primăria Băile Herculane împreună cu Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (ALZIAR), s-a reluat șirul acestora cu cea de-a IV-a ediție. Au participat invitați din toată țara, oameni de cultură, reprezentanți ai direcțiilor de cultură, de la nivel local și central, iar în acest an, au fost pregătite mai multe noutăți”. În primul rând este vorba de deschiderea unei noi secțiuni a simpozionului, și-anume, secțiunea „Turism și Cultură la Băile Herculane” în cadrul căreia a fost prezentată prima rută cultural-turistică dezvoltată la nivel național pe teritoriul a trei județe: Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj, intitulată „Pe urmele lui Hercules”.

Ruta a fost recunoscută oficial de către Ministerul Turismului în august 2020. A fost realizat și un videoclip de promovare a acestei rute turistice, care a fost lansat împreună cu proiectul la secțiunea nou: „Turism și Cultură la Băile Herculane”. Simpozionul face parte din cadrul manifestărilor anuale organizate de Primăria Băile Herculane, începând cu iunie 2017, manifestări dedicate evocării evenimentelor importante care au avut loc de-a lungul istoriei bimilenare a stațiunii de pe Valea Cernei. Secțiunea de comunicări științifice a simpozionului va evoca prin prelegerile prezentate, două personalități istorice importante și un moment din istoria stațiunii Băile Herculane. Referitor la cele trei aniversări evocate în acest an, acestea sunt:

Bicentenarul Revoluției lui Tudor Vladimirescu (1821 – 2021);

270 de ani de la nașterea protopopului cronicar Nicolae Stoica de Hațeg, cronicar al Banatului, primul numismat și epigrafist român, primul cronicar român al Băilor Herculane (1851 -2021);

125 de ani de la întâlnirea la Băile Herculane a împăratului Franz Iosef cu Carol I, regele României și Alexandru I, regele Serbiei (1896 – 2021). In cadrul simpozionului, au fost anunțate proiectele de arhitectură privind reabilitarea unor obiective de patrimoniu din Băile Herculane, prezentate de autorii lor, precum și alte proiecte importante pentru dezvoltarea stațiunii aflate în curs de derulare.

Comentarii

comentarii