Caraș-Severinul un județ cu potențial turistic ridicat prin existența ariilor naturale protejate

Dacă nu avem locuri de muncă și nu ne putem mândri cu drumurile, putem spune că stăm foarte bine la arii protejate. În ceea ce privește ariile protejate din Caraş-Severin acestea reprezintă principalul avantaj față de alte regiuni ale tarii, în vederea dezvoltarii economice. Trebuie doar inițiativă.

Valorile judeţului Caraş-Severin sunt reprezentate de bogatul patrimoniu natural biologic, geologic si cultural. Acest patrimoniu constă în ariile naturale protejate de interes comunitar, județean, național și chiar internațional.

În județul Caraș-Severin sunt declarate arii protejate 5 parcuri (4 naționale și 1 natural), 30 de rezervații naturale, științifice și zone umede în interiorul parcurilor, 27 de rezervații naturale în exteriorul parcurilor, 16 Sit-uri de importanță comunitară și 7 arii de protecție avifaunistică. Prin estimare, suprafața ariilor naturale protejate aflate pe teritoriul administrativ al județului este de 270.000 de ha, adică 31,71% din suprafața totală a județului.

Există și 62 de arii naturale protejate de interes național printre care se numără cele 6 parcuri naționale: Semenic-Cheile Carașului, Cheile Nerei-Beușnița, cu suprafață numai în județ; Domogled-Valea Cernei cu suprafață și în județele Mehedinți și Gorj; parcul Retezat cu suprafață și în județul Hunedoara); un parc natural- Porțile de Fier, cu suprafață și în județul Mehedinți; 26 de rezervații naturale în interiorul parcurilor naționale și naturale; 1 rezervație științifică în parcul național și 27 de rezervații naturale în afara parcurilor naturale și a parcului național.

Parcul Natural Porțile de Fier a fost desemnat în anul 2011 parc de interes internațional și declarat sit RAMSAR îndeplinid 7 din cele 9 criterii de desemnare.
Arii naturale de interes comunitar sunt din 2011 cele 11 Situri Natura 2000, iar în 1994 printr-o hotărâre a Consiliului Județean au fost declarate 50 de arii naturale protejate de interes județean. Dintre acestea 47 au fost declarate arii de interes național și internațional și doar 3 au mai rămas de interes județean: Pădurea Berzovia, Pădurea Dognecea, Pădurea de molid și tundră Sucu Olteana.

Aceste arii protejate au fost desemnate ca urmare a prezenței pe teritoriul județului a peste 62 habitate, 218 specii de plante, 230 specii de animale, 2000 de peşteri şi avene, 20 de chei şi defilee, 350 plante si animale fosile, 10 formațiuni geomorfologice, 250 situri arheologice și cultural-istorice protejate la nivel national.

Beneficiile ariilor protejate pentru locuitorii din Caraș-Severin ar trebui exploatate, ele reprezentând poli de dezvoltare turistică majoră, asigurarea serviciilor de mediu, nivel de trai ridicat, avantaje financiare și brand de tară, regiune sau localitate.

Totodată aduc și avantaje financiare, majoritatea finanţărilor europene acordă un punctaj ridicat și șanse mai mari proiectelor dintr-o localitate în care există o arie protejată. Așadar, potențial există!

Comentarii

comentarii