VIDEO Căpușele au ieșit la atac – peste 100 de reșițeni înțepați

Peste 100 de reșițeni au ajuns la spital, din 1 mai și până în prezent, după ce au fost înţepaţi de căpuşe. Zilnic, la UPU ajung cel puțin 8 cazuri de oameni înțepați. Mai grav este faptul că numărul lor este mult mai mare faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut. Mulți au fost tratați la UPU din cadrul Spitalului Județean de Urgență, dar o bună parte dintre ei, ai ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase Staționar III în urma mușcăturilor de căpușă. Aceștia au primit îngrijiri medicale la camera de gardă şi sunt sub supravegherea medicală a specialiştilor infecţionist.

[youtube id=” LCL3GRxirYI”]

Cei mai mulţi au primit îngrijiri şi tratament la domiciliu. Căpuşele se găsesc de obicei în iarbă, în gardurile vi şi pe blana animalelor, cele mai multe cazuri apărând primăvara şi vara, dar şi spre toamnă, iar înmulţirea lor ţine şi de modificările în utilizarea pesticidelor.

Calea de a infecta o nouă «gazdă» este contactul fizic. Căpuşele nu sar, nu zboară, dar se ataşează de corpul victimei. Înmulţirea exagerată şi răspândirea căpuşelor pe arii tot mai extinse, ajungând din zonele împădurite, până în grădinile din spatele locuinţelor, a fost generată de o serie de factori, incluzând modificările în utilizarea pesticidelor, înmulţirea explozivă a populaţiilor de animale sălbatice, comerţul internaţional intensiv cu animale şi dezvoltarea zonelor suburbane, spun specialiștii.

Potrivit aceleiaşi surse, pentru prevenirea infestării cu căpuşe se recomandă deparazitarea periodică a câinilor, a pisicilor sau a altor specii de animale (oi, capre, porci), întreţinerea corectă a pajiştilor naturale prin defrişări, dezinsecţii periodice în zonele cu vegetaţie abundentă din oraşe şi prin evitarea zonele împădurite sau cu vegetaţie înaltă în perioada caldă a anului.

Explozia de cazuri a fost înregistrată după vacanţa de 1 Mai, când populația a ieșit la iarbă verde. Cele două afecţiuni foarte grave pe care căpuşele infestate le pot transmite la om sunt febra butonoasa şi boala lyme, afecţiuni adesea invalidante. Este foarte important de ştiut că o căpuşă nu se scoate din piele cu mâna liberă şi că este de preferat ca acest lucru să fie realizat de medic.

Comentarii

comentarii