Atenție la utilizarea artifiiciilor în perioada sărbătorilor de iarnă!

În cadrul Planului de acțiune național ,,Foc de artifiicii”, polițiștii acordă o atenție deosebită siguranței copiilor. Cei mici sunt informați în această perioadă prin activități desfășurate în unitățile de învățământ din județ cu privire la pericolul pe care îl poate prezenta utilizarea necorespunzătoare a artifiicilor sau petardelor, obiecte pirotehnice mici dar care pot răni grav utilizatorii. Părinții sunt sfătuiți de asemenea să își protejeze copii prin a nu mai cumpăra sau manevra petarde sau artificii care le pot pune sănătatea și chiar viața, în pericol.

Reamintim faptul că persoanele fizice nu au voie să cumpere și să folosească decât materiale pirotehnice din categoria F1 – articole de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă, iar pocnitorile din categoria F1 nu trebuie să conțină mai mult de 2,5 mg de fulminat de argint.

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.

Potrivit art. 37 din Legea 126/1995 republicată şi cu modificările ulterioare:

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

a) orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Comentarii

comentarii