Atenție: Roșiile țuguiate sunt foarte periculoase!

Din păcate, cumpărătorii sunt din ce în ce mai interesați de aspectul produselor. Rezultatul? Cultivatorii și comercianții fac tot posibilul să-i mulțumească pe cumpărători. Vrem produse frumoase? Le avem, dar nu mai sunt sănătoase.

Probabil ati observat în ultimii ani, apariția roșiilor țuguiate, românești, pe tarabele din piață. Foarte multă lume le cumpără, ba mai mult, unele persoane cumpără doar acest tip de roșii, cu moț, deoarece sunt siguri că sunt românești și au încredere în agricultura autohtonă. Într-adevăr, sunt mai gustoase decât cele importate, dar din păcate nu și mai sănătoase.

Nu v-ati întrebat niciodată de ce au acel moț? Ei bine, este o malformație apărută în urma utilizării în exces a următoarelor substanțe:

Ethrel – stimulent de coacere (ilegal în România)
2.4-D – stimulent și pesticid de tip hormonal

“Orice exces duce la acumulare în plantă, în fructe și implicit la efecte toxice asupra organismului consumatorului”, declară Floarea Burniche, cercetător Stația de Cercetare Experimentală Buzău.

“Stimulenții pentru fructificare, pe bază de 2.4-D, un erbicid care stimulează legarea florilor, produc un mucron (țugui) la vârful fructului. Există și un hibrid bulgăresc, prekos, care prezintă, prin caracterul său de hibrid, un mic mucron, de circa 3 mm. Însă, când 2.4-D este aplicat necorespunzător, acel țugui este mai mare, foarte bine evidențiat, având dimensiunea de 4 mm. – 6 mm. Prin folosirea excesivă a acestui stimulent, fructele pot avea aspect de gogoşar, iar atunci când se taie se observă că pericardul este desprins de partea interioară“, a explicat Marcel Costache, director general la Institutul de Legumicultură și Floricultură Vidra (ILFV).

“Anterior apariției normelor europene în domeniul agriculturii, Ethrel-ul era la mare căutare, însă se folosea doar pe culturile de tomate destinate industrializării. Însă, inventivi cum sunt românii, cei din solarii au constatat că, dacă aplici Ethrel-ul, poți ieși cu roșiile pe piață cu circa 2 săptămâni înainte, când prețurile sunt mult mai bune. Acest produs a fost, însă, interzis. Totuși, în momentul de față nu putem stabili de unde fac ei rost de acest stimulent. Poate găsesc în țările vecine”, spune reprezentantul ILFV.

Această substanță a fost interzisă și în India, deoarece era folosită în exces pe culturile de banane. În restul țărilor din U.E., nu este interzisă, dar cantitatea admisă este foarte mică, iar comercianții nu pot abuza, deoarece culturile sunt verificate, spre deosebire de cele din România.

Sursa:incomemagazine.ro

Comentarii

comentarii