Au ajuns la capatul rabdarii – Protest in Valea Carasului VIDEO

InfoCs scria în urmă cu ceva timp – și nu doar o dată – de drumul naţional DN57, drum care poartă titulatura de ,,național”, dar care este plin de gropi și foarte greu practicabil ca ultima potecă din ultimul cătun din Caraș Severin. Este vorba despre DN 57, drum care leagă Punctul de frontieră de la Naidăș și Oravița de Timișoara şi Reşiţa. Sau Timișoara de Moldova Nouă și Orșova prin Oravița. Sau drumul ce deschide porțile turismului in mirifica lume a Banatului de sud-vest cu minunatele Chei ale Nerei, Cu sasca, Ochiul Beiului și Cascadele Beușniței. Ca să nu mai vorbim de orașul Oravița – orașul celor 7 minuni ale Romaniei: prima cale ferata cu prima gara, primul teatru, prima farmacie montanistica, piatra lui Sisi, și cele trei muzee: al monetăriei, al Văii Carasului și cel al masoneriei. Oravița – un oraș care are ce arăta, un oraș care se vrea redescoperit.

Am scris atunci că circulația pe tronsonul de drum între Oravița și Stamora Moravița, a devenit un adevărat coșmar pentru șoferi. Mai grav este faptul că acum s-a distrus şi bucata cât de cât circulabilă care leagă Greoniul de Oraviţa. Drumul este în aşa hal plin de gropi încât șoferii nu mai pot face nimic pentru a le ocoli. Oamenii spun că, mai bine şi-ar lua maşinile în spate fiindcă toţi banii îi dau pe reparaţiile maşinilor”. Cât despre tronsonul Grădinari – Stamora Moravița, nici nu mai discutăm. Un dezastru, mai pe scurt.

Dacă înainte gropile de mari dimensiuni apăreau la fiecare metru iar ocolirea lor cere multă îndemânare, acum, şoferii s-au resemnat. O iau direct prin gropi fiindcă nu mai au ce ocolii, mai exact, ocolesc o groapă mai mare pentru aşi da în altele două mai mici. Din cauza drumului spart – și asta nu de azi sau de ieri ci de foarte mult timp, șoferii evită să mai ajungă la Oravița. Ba mai mult, oamenii de afaceri interesaţi de investiţii în zonă nu mai vin a doua oară după ce au parcurs acest drum odată.

Cel mai grav este faptul că drumul distrus face praf turismul din zonă. Este cunoscut că micuţul şi cochetul oraş Oravița, are o mulţime de obiective turistice cu care alte oraşe mari nu se pot lăuda. Am putea spune cu certitudine că sunt foarte multe obiective turistice în toată această parte de judeţ – zona oferă un potențial turistic ridicat, dar este aproape moartă din punct de vedere economic fiindcă investitorii refuză să vină în zonă din cauza drumului. Acest lucru este confirmat şi de autorităţile locale care au făcut o serie de demersuri, dar degeaba. Primarul Oraviței, Costel Ursu, nu s-a sfiit să participe atunci în mod direct la protest alături de orăvițeni și locuitori ai Văii Carașului.

Că drumurile sunt, varză” la Oraviţa, o arată o statistică simplă. Principalele probleme pentru care șoferii apelează la service-ul auto din Oravița, sunt legate de găurile apărute în cauciucuri, jenți îndoite sau sistemul de direcție al mașinii făcut praf. Exasperați de felul în care arată de atâția ani acest drum, oamenii au ieșit la proteste. Luni, peste 50 de autoturisme au circulat cu 5 km la oră între depozitul de cereale și intrarea în Oravița. Marți, pentru a doua zi consecutiv, câteva zeci de şoferi au protestat faţă de starea deplorabilă a Drumului Naţional 57, între Oraviţa şi Moraviţa.

După ce ieri au blocat drumul şi, o parte dintre ei, s-au ales cu dosare penale, astăzi, şoferii s-au adunat pe marginea părţii carosabil pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de starea drumului. De ani de zile, tronsonul Oravita-Moravita este plin de gropi şi oamenii se plâng că îşi distrug maşinile şi, mai mult decât atât, se întâmplă accidente din cauza stării drumului.

În urma protestului de ieri, 7 persoane s-au ales cu dosare penale. Poliţiştii au aplicat o amendă în valoare de 14.500 de lei şi administratorului drumului.
Conducătorii auto sunt hotărâţi să continue protestele. Ei au solicitat la Direcţia Regională de Drumuri Timişoara o autorizaţie de protest pentru data de 11 februarie.

Culmea este că, sefii” au auzit ca se pune de un protest al șoferilor, asa că, sâmbăta și duminica trecuta, au trimis câțiva drumari care au astupat la rapiditate câteva gropi din zona, porcăreață”. Cum l-au reparat, se poate vedea in imaginile de mai jos.

Comentarii

comentarii