Autoarea scrisorii deschise de la UEM Resita este chemată în fața Comisiei de etică

Conducerea Universității „Eftimie Murgu“ Reșița se războiește în aceste două zile nu doar cu ministerul Educației și sistemul de învățământ, ci și cu proprii angajați. Mai precis, cu cei care au alte opinii și valori și care nu împărtășesc ideile conducerii instituției. După principiul „Cine nu e cu noi, e împotriva noastră“, conducerea încearcă din răsputeri să închidă gura profesorilor care au avut o altfel de atitudine, vizavi de ultimele evenimente. Unii sunt șicanați, așa cum este cazul profesorului Eugen Răduca, pentru că a făcut parte din delegația ce a reclamat la București neregulile de la UEMR legate de modul în care Senatul a aprobat fuziunea cu Universitatea de Vest Timișoara, alții sunt investigați pentru „tupeul“ de a se adresa conducerii printr-o scrisoare deschisă publicată în presa online.

Ileana Rotaru, conf. univ. dr. la UEMR se află într-o asemenea situație, pentru că a avut curajul să trimită presei spre publicare o scrisoare deschisă, în data de 14 octombrie, în care îi cerea rectorului Doina Frunzăverde „să achite nota de plată“ a unui prost management. Cum era de așteptat, „represaliile“ nu au întârziat. În 19 octombrie, Comisia de etică din cadrul Universității „Eftimie Murgu“ i-a trimis o așa-zisă „sesizare“ (nu se precizează din partea cui vine, n.r.), cum că „se solicită efectuarea de investigații datorită faptului că prin redactarea de către dumneavoastră și transmiterea presei spre publicare, a scrisorii deschise, din 14.10.2015, au fost încălcate următoarele valori și norme etice universitare, așa cum au fost acestea formulate în Codul de etică și deontologie profesională al Universității «Eftimie Murgu»“.

De precizat că, este vorba de Codul aprobat în Senatul Universității condus la acea dată, 12 noiembrie 2012, de Marian Mihăilă, cel care în prezent face obiectul unor cercetări cu caracter penal.

Ilenei Rotaru i se reproșează, în primul rând, lipsa de responsabilitate. Potrivit codului de etică, Universitatea promovează principiul responsabilității personale și profesionale care impune evitarea comportamentelor de natură a prejudicia alte persoane și sunt interzise și supuse sancționării prejudicierea, prin orice mijloace a prestigiului universității, dezinformarea, denigrarea publică a programelor și atingerile aduse onoarei, reputației și demnității persoanelor din propria instituție.

Altfel spus, fiecare referire critică făcută de Ileana Rotaru în acea scrisoare deschisă, la adresa rectorului Doina Frunzăverde, a fost catalogată ca o ofensă adusă universității și slujitorilor ei. Ca de altfel, orice luare de poziție a oricărui alt angajat, cade automat sub incidența acestui cod de etică.

Apoi, Ileana Rotaru este acuzată de lipsă de colegialitate, deoarece a postat pe site-uri mesaje cu conținut denigrator la adresa activității persoanelor din universitate, dar și de lipsă de loialitate, cu trimitere la acel articol din Codul de etică și deontologie profesională care spune că a desfășurat acțiuni menite să discrediteze universitatea sau să afecteze în mod grav imaginea și prestigiul acesteia.

Ce sancțiuni riscă Ileana Rotaru? De la avertisment scris și diminuarea salariului de bază, până la suspendarea, pe o perioadă determinantă de a se înscrie la concursul pentru ocuparea unei funcții didactice superioare și desfacerea disciplinară a contractului de muncă. Așa, să se învețe minte, dacă nu vrea să înțeleagă că în Universitatea „Eftimie Murgu“ nu ai voie să vorbești neîntrebat și, mai ales, să-ți dai cu părerea despre ceea ce nu te interesează.

– See more at: http://www.argument-cs.ro/content/autoarea-scrisorii-deschise-de-la-uemr-este-chemat%C4%83-%C3%AEn-fa%C8%9Ba#sthash.JqePuBcG.dpuf

Comentarii

comentarii