Autoritatile cu drept de control – cu ochii pe transporturile de lemn

Agenții economici care exploatează lemn sunt sub lupa autorităților în privința felului în care se transportă masa lemnoasă. Garda de Mediu din județ în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție, Poliția de Frontieră, Garda Forestieră efectuează în prezent acțiuni de control la agenții economici care exploatează masă lemnoasă. Acțiunea vizează respectarea legislației privind exploatarea pădurilor și a transportului de lemn pe drumurile publice.

Deși situația privind tăierea pădurilor și a transportului este una atât de cunoscută și de tenebroasă, instituțiile implicate în prevenirea infracționalității silvice spun că se iau măsuri în acest sens.

Garda de Mediu din județ derulează un control tematic dispus de Comisariatul General al Gărzii de Mediu, Direcția Biodiversitate la agenții economici care efectuează exploatare de masă lemnoasă în Caraș-Severin pentru a verifica modul în care se face transportul de lemn.

”Activitatea a început puțin cam greu pentru că, conform legii, nu în toate marchizele și parchetele se poate desfășura activitate de exploatare masă lemnosă deoarece legea interzice ca în momentul în care sunt ploi sau s-au topit zăpezile, accesul în parchete să se facă cu mijloace mecanizate pentru a nu deteriora calitatea solului”, a spus comisar șef Garda de Mediu, Gheorghe Muntean.

Pe parcursul anului 2016 au fost făcute 1586 de controale pe linia legalității transportului de material lemnos și verificate în cadrul Planului de acțiune ”Scutul Pădurii” un număr de 4959 mijloace de transport care cărau lemn.

Comentarii

comentarii