Avanpremieră şi festivitate de absolvire la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula

La data de 30 mai 2015, consulul general al României la Gyula Florin Vasiloni, a participat la avanpremiera piesei de teatru „Moftul Român”, de Ion Luca Caragiale, interpretată de către echipa de teatru amator a Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula.

Piesa a fost adaptată şi regizată de către regizorul Nora Chiriac de la Oradea. Trupa de teatru amator al liceului este coordonată de către prof. Vera Cser, fiind susţinută de către Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria. La eveniment au participat peste 100 de elevi. În cursul acestui an, trupa de teatru de la liceu va organiza un turneu cu piesa respectivă în cadrul comunităţii româneşti din Ungaria.

La data de 1 mai 2015, a avut loc serbarea de absolvire a elevilor de clasa XII-a de la Liceul „N. Bălcescu”. Manifestarea a fost deschisă de către directorul liceului, Maria Gurzău Czegledi, după care a urmat un montaj liric, susţinut de cei 42 de elevi care termină liceul în acest an.

La manifestare au participat sute de persoane printre care consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni; preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Tiberiu Iuhasz; redactorul–şef al publicaţiei „Foaia românească”, Eva Iova şi redactorul–şef de la publicaţia „Cronica”, Delia Kovacs.

Potrivit tradiţiei din Ungaria, cu prilejul absolvirii liceelor de către elevi, se organizează o serbare festivă la care participă părinţii şi rudele absolvenţilor. Manifestarea, de obicei este compusă din două elemente: deschiderea oficială a serbării de către directorul liceului în care se evidenţiază importanţa maturităţii elevilor absolvenţi, urmată un program – montaj liric, susţinut de absolvenţi. Elevii interpretează de obicei, poezii şi cântece.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments