Băile Neptun, din Băile Herculane, este unul dintre cele mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa în 2022 VIDEO

Lista celor mai periclitate 7 monumente și situri de patrimoniu din Europa pentru 2022 tocmai a fost anunțată în comun de Europa Nostra – Vocea Europeană a Societății Civile dedicată patrimoniului cultural și natural – și Institutul Băncii Europene de Investiții.

Cele mai Periclitate 7 monumente și situri de patrimoniu din Europa în 2022 sunt:

·         Băile Neptun, Băile Herculane, ROMANIA

·         Podul Zogu, ALBANIA

·         Mănăstirea Récollets, Nivelles, BELGIA

·         Orașul Grădină La Butte Rouge, lângă Paris, FRANȚA

·         Centrul istoric Stolberg, GERMANIA

·         Palatul Orléans-Borbón, lângă Cádiz, SPANIA

·         Fortăreața Crèvecoeur, Den Bosch, OLANDA

·          Anunțul celor mai periclitate 7 situri în 2022 a fost făcut în cadrul unui eveniment online găzduit de reprezentanți la nivel înalt ai Europa Nostra și ai Institutului Băncii Europene de Investiții, cu participarea Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și Tineret. Nominalizatorii și reprezentanții celor 7 situri selectate au contribuit la evenimentul online, care a atras oameni din toată Europa și nu numai.

Clădirea  Băilor Neptun a fost construită între 1883 și 1886, după planurile arhitectului Alpár Ignat, ca parte a Ansamblului Casino care a fost proiectat de către arhitectul austriac Wilhelm von Doderer.

Centrul său de tratament medical s-a lăudat cu medici renumiți, precum și cu vizite ale personalităților eminente ale vremii care au venit să se bucure de activitățile culturale și de agrement oferite. Printre cei mai de seamă invitați s-au numărat membrii familiei regale habsburgice, printre care împărăteasa Elisabeta a Austriei – cunoscută sub numele de Sissi – și împăratul Franz Josef.

În locul imaginii unei faimoase staţiuni care atrăgea elitele Europei, altădată, vezi azi un peisaj dezolant cu zeci de clădiri istorice dărăpănate, unele ascunse de pânze de protecţie că să fie evitate eventualele accidente.

Clădiri vechi de peste 200 de ani cu urme de igrasie şi mucegai în pereţi este cam tot ce poți admira în centrul istoric stațiunii. Unele dintre clădiri nu au geamuri, iar altele sunt cu geamuri sparte, bucăţi de tencuială sau cărămizi se desprind zilnic din faţadele tot mai degradate.

Renumită în lumea întreagă pentru apele termale, cu împrejmuiri care oferea turiştilor atracţii naturale deosebite, cu o istorie demnă de admirat, cu clădiri balneare dintre cele mai frumoase din Europa, intenţionat sau nu, după 89, stațiunea a fost lăsată de izbeliște. Lovitura de grație i-au aplicat-o stațiunii privatizare dezastruoasă a turismului concertată de Năstase și Agaton. Întreaga stațiune a fost dată pe mâna lui Iosif Armaș care nu avea nici o treabă cu turismul în afara faptului că fusese angajat ca portar la fostul UGSR. A urmat bulibășeala legislativă și nepăsarea sau interesele ascunse ale politicienilor și guvernanților.

Astăzi, Herculanele a ajuns o staţiune sezonieră sau de weekend. Vara – stațiunea este mai animată, dar iarna, este puțin vizitată. Din păcate, zona cea mai frumoasă, zona centrului vechi, este încă o ruină. Băile Neptun stau să cadă, lucrul a fost oprit la hotelurile Traian și Decebal, cazinoul ofițerilor este un adevărat pericol iar turiștii ajunși în zonă ca să vadă statuia lui Hercules, pleacă de acolo cu un gust amar.

În ciuda faptului că au fost declarate monument de clasa A în anul 1980, Băile Neptun au suferit o degradare continuă, din cauza infiltrațiilor de apă și a intervențiilor neconforme executate după privatizare. Din cauza lipsei de finanțare, doi pereți structurali și un acoperiș s-au prăbușit în 2019.

Ulterior o serie de intervenții temporare au fost executate cu ajutorul societății civile sub coordonarea unei echipe de voluntari, dar clădirea continuă să se degradeze în ritm alert. Cu toate acestea, clădirea continuă să se degradeze într-un ritm rapid. În decembrie 2021, un perete structural de la etajul superior s-a prăbușit din cauza infiltrațiilor de apă, ceea ce subliniază starea avansată de degradare a clădirii.

Nominalizarea Băilor Neptun la Programul 7 Cele mai Periclitate 2022 a fost făcută de Asociația Locus, un ONG românesc cu sediul la Timișoara. Asociația Locus a fost creată în 2017 de tineri studenți și absolvenți arhitecți cu scopul ambițios de a salva complexul termal istoric sub platforma numită Herculane Project.

Inainte de 1989 avea in jur de 20.000 de locuri de cazare, se facea turism balnear ,,oamenii muncii” si pensionarii, veneau cu bilet de la sindicat si casa de pensii si mai toata lumea isi cauta de sanatate, apele sunt cu adevarat miraculoase,

Eugen Bălteanu, muzeograf și publicist, referentul cultural al Primăriei Băile Herculane, vorbește de clădirea Băilor Neptun, de la proiectant și până la în zilele noastre, vorbește de personalitățile care au fost la tratament la Băile Neptun, inclusive capete încoronate. Bălteanu spune că actuala situație juridică a clădirii este așa de complicată încât Primăria nu poate accesa fonduri sau programe pentru reabilitarea clădirii: construcțiile – clădirile – sunt alte Primăriei Herculane, iar terenul de sub clădiri, este al unor afaceriști. Acum se lucrează la documentația pentru expropriere astfel încât primăria sa fie proprietara si pe clădiri, si pe terenuri și în acest fel, să le poată intabula.

Oana Chirilă, președinta asociației Locus din Timișoara, spune care este situația actuală a clădirilor, ce s-a făcut în ultimul timp, ce urmează să se mai facă, ne mai spune despre lista celor mai periclitate monumente din Europa. Ce este de făcut pentru rezolvarea acestei mari probleme cu Băile termale Neptun. Oamenii au răspuns apelului asociației, au făcut donații cu care s-a  reușit să se consolideze o parte din clădire acolo unde pericolul de prăbușire era mai mare.

Comentarii

comentarii

One thought on “Băile Neptun, din Băile Herculane, este unul dintre cele mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa în 2022 VIDEO

Comments are closed.