Bănățeni, feriţi-vă de înşelăciuni și escroci

politia roamanaLucrătorii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, în primele opt luni ale acestui an, au desfăşurat activităţi menite să prevină săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune reuşindu-se o scădere a acestui gen de fapte cu peste 35 %.
Poliţiştii au organizat activităţi de prevenire în rândul cetăţenilor pentru a reduce victimizarea în urma comiterii unor astfel de fapte, astfel că, în perioada menţionată, numărul infracţiunilor de înşelăciune sesizate au scăzut cu -35,89%, fiind înregistrate 234 infracţiuni de înşelăciune, cu 131 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă din anul 2012.
Un rol important care a ajutat la scăderea numărului acestor fapte l-a reprezentat şi implicarea mass-mediei în publicarea cazurilor de înşelăciune şi a modului de operare a făptuitorilor, atât în presa locală, cât şi naţională.
La finalul anului trecut, precum şi în cursul acestui an pe raza judeţului au fost înregistrate cazuri de înşelăciuni comise prin metoda „accidentul”. Cetăţenii erau contactaţi telefonic şi li se spunea faptul că fiul/fiica lor au fost implicaţi în accidente rutiere şi este necesară o sumă mare de bani pentru a nu fi închişi sau pentru îngrijirile medicale ale victimelor.
Chiar dacă suspecţii au fost din alte judeţe, poliţiştii au reuşit identificarea acestora şi pe numele lor au fost întocmite dosare de cercetare penală.
Cetăţenii au fost receptivi la mesajele transmise de poliţişti şi în ultima perioadă nu au mai fost înregistrate astfel de plângeri sau au apelat numărul unic de urgenţă 112 pentru a sesiza aceste tentative.

Aşadar, dacă vi se solicită la telefon să trimiteţi bani:

• verificaţi la sursă orice informaţie prin care vi se cere să trimiteţi bani, prin terţi sau prin servicii de transferuri financiare rapide, unor rude despre care vi se spune o poveste, de obicei impresionantă;

• nu trimiteţi bani celor care vă solicită acest lucru prin telefon; trebuie să ştiţi că în caz de accident nu este nevoie de bani, ci de îngrijiri medicale de urgenţă care sunt gratuite sau care sunt acoperite de poliţa RCA;

• întotdeauna verificaţi dacă informaţia este adevărată, chiar sunând la inspectoratul de poliţie din judeţul pe raza căruia vi s-a spus că a avut loc accidentul (numerele de telefon ale tuturor inspectoratelor de poliţie judeţene sunt disponibile pe http://www.politiaromana.ro/unitati_teritoriale.htm, apoi click pe judeţul respectiv);

• sunaţi pe numărul de telefon pe care comunicaţi de obicei cu presupusa victimă sau chiar mergeţi la locul presupusului accident dacă este suficient de aproape;
• nu daţi curs cererii apelantului de a trimite bani sau coduri de reîncărcare pentru cartele de telefonie mobilă.

Pentru a nu deveni victime puteţi sesiza aceste fapte şi la numărul unic de urgenţă 112.

Comentarii

comentarii