„Banatul Montan stinge lumina” – Fiecare dintre noi are puterea de a schimba lumea in care trăim

Afis_Earth_Hour_2014._Copyright_ Diana_Bobeș.WWF-RomâniaAsociaţia Euroland Banat, partener al World Wide Fund România (WWF), organizaţiile partenere – Libraria Semn de carte, Societatea pentru Culturala Metarsis, Biblioteca Judeţeană Paul Iorgovici, Asociaţia Speologică Exploratorii, Primăria Reşiţa şi celelalte organizaţii şi instituţii care s-au alaturat evenimetului invită pe cei interesaţi, sâmbătă, 29 martie, la 20:30, în Piaţa 1 Decembrie 1918, cu o lumânare, pentru a admira Centrul Civic al Reşiţei într-o altă lumină. Pentru o oră, dorim să ne cunoaştem, să povestim din experienţa personală, din acţiunile făcute în anii trecuţi şi care se leagă de fenomenul incălzirii globale, a schimbărilor climatice, despre drumeţiile si frumuseţile naturii. Dorim sa împărtăşim din planurile şi proiectele care ne pot imbunătăţi viaţa de zi cu zi în comunitatea în care trăim. Propunem un schimb de idei si discuţii libere intr-o atmosferă relaxată, pozitivă şi cu voie bună. La buna dispoziţie vor contribui formaţia „Sens Unic” şi prietenul Zoli într-un concert unplugged la lumina candelelor si al lampioanelor. Despre celelalte surprize veţi afla sâmbătă seara în jurul fântânii şi la barurile din jur care s-au alăturat evenimentului.

Earth Hour este un apel planetar la acţiune care se adresează fiecăruia dintre noi, fiecarei companii şi fiecărei comunităţi. Această oră dedicată Pământului ne provoacă să schimbăm modul nostru de viaţă. Facilităţile vieţii de zi cu zi ar trebui să ne faca mai responsabili. Energia electrică, apa, automobilul sunt lucruri de care abuzăm adeseori şi al căror impact negativ îl putem modifica. Fiecare dintre noi poate contribui la schimbare. Acţiunea de sâmbătă este un gest simbolic şi reprezintă un apel la responsabilizare, iniţiativă, la solidaritate, menite sa construiască un viitor durabil pentru noi şi pentru copiii noştri.

Pentru a trage un semnal de alarmă legat de încălzirea globală, în 2007, oraşul Sydney, din Australia, a iniţiat o acţiune, denumită „Earth Hour” (Ora Pământului), menită a reduce impactul uman cotidian la acest fenomen. Ţinta iniţiativei din metropola australiană a fost una simplă: reducerea consumului de energie electrică prin oprirea timp de o oră a luminilor din apartamente, instituţii publice si private, firme. Au răspuns apelului peste 2,2 milioane de oameni, firme si instituţiii. Din 2008, iniţiativei oraşului Sydney i s-au alaturat si alte mari oraşe din lume, evenimentul devenind global şi antrenând peste un miliard de oameni, mii de oraşe, din peste 150 de ţări. In acest an se estimeaza ca peste 7.000 de orase din intrega lume vor stinge luminile, trimiţând un puternic mesaj mondial că există măsuri faţă de încălzirea globală.
Sâmbătă, 29 martie, Banatul Montan stinge lumina! Pentru o oră, între 20:30 şi 21:30, arată că ai puterea de a-ţi schimba modul de viaţă. Fiecare dintre noi are puterea de a schimba lumea in care trăim!

Andrei Szabo
Preşedinte

Comentarii

comentarii