Bani sunt – dar trebuie ceruti prin finanțare nerambursabilă prin proiecte POR

Agenția pentru Dezvoltare Regională-Vest a prezentat la Reșița în cadrul unui seminar prima componentă a pachetului de finanțări pentru companiile private din cadrul Programului Național Regional, companii de tip microîntreprinderi. Este vorba de o finanțare globală care va lua proiecte până la 27,5 milioane de euro la nivel de regiune. În acest program sunt incluse companiile cele mai mici, adică firme care au de la 0 la 9 angajați și care doresc să acceseze până la 200 de mii de euro finanțare. La această finanțare firmele trebuie să aducă o cofinanțare de 10%. Aici intră companiile cu minim un an de vechime cu un profit din zona operațională, de un an de zile și cu minim un angajat la momentul depunerii cererii de finanțare.
Toate cererile de finanțare se vor depune electronic, iar interacțiunea cu beneficiarii se va face pe baza unui portal numit My SMIS.

Evaluarea proiectelor se va realiza competitiv, după spusele directorului ADR Vest, Sorin Maxim, ceea ce dă o șansă proiectelor foarte bune să fie poziționate foarte bine. ”Insistăm pe această zonă de cofinanțare de minim 10% și firmele care au cofinanțare mai mare pot fi motivate în plus, și mai mult decât atât firmele care au producție sunt cele mai bine punctate și vor fi stimulate ca primele la finanțare”, a mai spus Sorin Maxim.

ADR Vest va face evaluări periodice în funcție de câte proiecte se adună, cele mai bune vor merge mai departe, la pasul următor, iar celelalte vor rămâne în competiție până la încheierea depunerii.
Proiectele se pot depune începând cu data de 27 iulie timp de șase luni de la această dată. În condițiile în care proiectele se adună mai repede și ele ajung la valoarea scoasă la licitație de către ADR, se va opri posibilitatea de depunere.

Se vor finanța acele domenii care au fost mai puțin finanțate până acum.

Celelalte două componente sunt cele pentru IMM-uri cu peste nouă și până în 250 de salariați, deci nu se finanțează firmele mari. Este acea componentă între 200 mii euro și un milion euro. Ultima componentă, care va urma pentru IMM-uri va fi între un milion și cinci milioane euro, pentru proiecte mari, doar că, în acest caz, finanțarea va fi o parte grant, iar o parte credit, și acesta fiind subvenționat.

Comentarii

comentarii