Băsescu a vorbit – atac dur la adresa parlamentului şi a guvernului

Președintele României, Traian Băsescu,  a susţinut  la Palatul Cotroceni, prima sa declaraţie de presă după referendumul naţional din data de 29 iulie 2012. Iată ce spus președintele Băsescu, printre altele:

# „Este prima declaraţie de presă pe care o fac după referendum şi care este legată de probleme interne cu reflexie în exterior şi în modul în care România este evaluată. Vreau să fie foarte clar pentru toţi că nu este treaba mea bătălia politică. Vreau să ştiţi că ce am de spus este în virtutea articolului 80 din Constituţie care-l obligă pe preşedinte să vegheze la buna funcţionare a instituţiilor statului. Mă simt responsabil pentru România şi pentru români şi am dreptul de a vorbi şi de a spune adevărul.

# Din punct de vedere politic, România este într-o situaţie dificilă din cauza modului în care este evaluată în UE şi NATO. Urmare a evenimentelor din iulie-august, România este pusă sub semnul întrebării ca stat de drept: reducerea atribuţiilor Curţii Constituţionale prin ordonanţe, demiterea fără motiv a Avocatului Poporului, suspendarea preşedintelui, încercarea de a flasifica votul românilor prin introducerea în urne de voturi false şi încercarea de modificare a listelor electorale.
Toate acestea au făcut ca România să fie suspectată că nu mai menţine valorile statului de drept şi valorile europene. Nu mă îngrijorează pierderile pentru cei 471 de parlamentari. Pierderea neintrării în spaţiul Schengen îi vizează direct pe români şi vizează economia românească ce este menţinută în sistemul de controale vamale.

# Decizia fusese anterior stabilită pentru luna septembrie. În concluziile Consiliul European din primăvara anului 2012 se stabilise decizia de intrare în septembrie. Evenimentele din vară au dus la amânarea pe termen nelimitat a acestei decizii.

# Decizia Comisiei Europene de a avea un nou raport cu privire la Mecanismul de Cooperare în decembrie era una care să ne ajute, să se constate eventual că a fost o rătăcire a politicienilor în vară. A câştigat vreun român vreun leu din revocarea Avocatului Poporului sau reducerea atribuţiilor Curţii Constituţionale?! Toate astea au fost făcute pentru politicieni pentru a ajunge la controlul justiţiei. Reacţia politicienilor nu este decât una de dispreţ faţă de interesele românilor. La Senat a existat o decizie definitivă a Înaltei Curţi prin care s-a constatat incompatiblitatea unui senator. Prin vot, decizia judectorească a fost înfrântă. Asta demonstrează că România nu este stat de drept. La Cameră nu s-a permis începerea urmărirea penală împotriva a doi foşti miniştri. Este în interesul politcienilor şi atât.

# Politicienii nu vor convinge pe nimeni că România este stat de drept câtă vreme justiţia este înfrântă prin vot, iar consecinţele se răsfrâng asupra românilor. ANI a constatat săptămâna trecută incompatibilitatea a patru demnitari. Nu au existat decât reacţii de solidarizare cu cei patru oameni incompatibili. Acest lucru este încă unul care nu este în favoarea românilor, ci doar în favoarea politicienilor.

# Oriunde în lumea civlizată când un ministru sau parlamentar este suspectat de lucruri în neregulă el demisionează. La noi, politicienii se solidarizează unii cu alţii. Asta demonstrează că nu suntem stat de drept, iar acest lucru va fi constatat în raportul pe MCV.

# Sunt om care are percepţia corectă a modului în care se analizează lucrurile la Bruxelles. Va fi un raport dezastruos. Nici măcar nu s-a negociat desemanrea unui nou Avocat al Poporului, aşa cum ne angajasem. Sunt elemente care ne trimit cu mulţi ani înapoi şi toată această depreciere este generată în ultimele şase luni, iar actuala majoritate trebuie să se întrebe dacă nu are o responsabilitate.

# Am rugat şi Senatul să reanalizeze cazul senatorului incompatibil. L-am rugat şi premierul Ponta să analizeze situaţia celor patru miniştri. Ei au dreptul să atace în justiţie decizia ANI, dar trebuie să ne gândim şi cum arată în Guvern. Important este că România trebuie să analizeze cum trebuie să fie statul de drept. Ştiu că aceste lucruri nu au rezonanţă în opinia publică şi nici în presă, dar această este ultima tribună prin care să mai cer acestui Parlament pentru a discuta aceste probleme care ţin de el.

# Aici nu discutăm de răutate, nu discutăm de poliţe, ci de funcţionarea statului de drept. Pentru oamenii cinstiţi, prezenţa în faţa procurorului este şansa de dezvinovăţire. Nu putem spune „Domnul preşedinte, taci că deranjezi!” Nu se poate, nu aşa funcţionează statul. Faptul că de 5 luni toate instituţiile statului sunt supuse unor atacuri continue: ANI, CCR, ICCJ, strucuturile de securitate naţională.

# Toate sunt sub tirul, paradoxal, al puterii. Cei care cred că aşa îşi vor subordona instituţiile statului, greşesc. Cât timp voi fi aici, nu şi le vor subordona. Ele vor funcţiona apolitic, nu vor fi infestate cu influenţa politică, dar atacurile venite din partea politicienilor nu fac decât să arat că avem o clasă politică ce nu înţelege funcţionarea statului de drept.

# Ultimul an când instituţiile au funcţionat cu ordine din sediile de partid a fost 2004. Nu voi renunţa acum să spun de dragul liniştii pe care mi-o daţi, de dragul fotoliului la Cotroceni, veniţi să negociem instiuţiile astea. Au fost membri ai acestor instituţii luaţi la tocat la bucată exact pentru intimidarea lor. Pe de o parte politcienii, pe de o parte patronii de trusturi media cu dosare penale.

# În ceea ce mă priveşte: daţi-i înainte. Am văzut că pe un raport Active Watch că sunt cel mai mediatizat negativ politician. Probabil alţii doresc să mă implice în campania electorală.

# Şansa foştilor miniştri de a merge în faţa unui procuror este şansa probei nevinovăţiei. Aş mai face o remarcă: România este suspectată că nu poate organiza alegeri libere ca urmare a fraudelor de la referendum. Vom avea ruşinea de suporta observatori OSCE ca stat membru UE. Fraudele de la referendum vor trebuie investigate până la capăt pentru că votul este fundamentul democraţiei. Dacă avem o medie de 500 de voturi la fiecare 3 secţii de votare, lucrurile nu sunt în nereguă.

# Media ar fi de 12%. Păi un partid intră în Parlament cu 5%. Nivelul fraudei este uriaş. Pentru mine personal, investigaţiile nu mai au valaore, dar pentru democraţia din România este fundamental ca toate suspiciuniele de fraudă să fie clarificate. Dacă şi la vot furăm, putem spune că nu mai avem nici o speranţă. Arătăm rău din punct al statului de drept şi este păcat pentriu că arătăm bine din punct de vedere economic.

# Una din marile probleme pentru care avem fondurile europene sunt conflictele de interese. Avem premisele să ne fie bine, cu o singură condiţie: să ne funcţioneze instituţiile, să ne facem treaba, să punem capăt conflictului de interese.

# Cum vi se pare că atunci când pe toate programele suspendate conflictele de interese sunt un pericol pentru banii europeni, noi avem patru miniştri suspectaţi de conflicte de interese ?!
# Sper să nu fie nevoie să am şi alte ieşiri publice, dar nu voi ezita să le am, dacă va fi cazul. Am transmis azi o scrisoare la Senat, o a doua la Cameră şi una premierului pe tema celor patru miniştri suspectaţi. Nu am primit răspuns, dar vizam şi o eventuală remaniere. Nu-mi sunt necunoscute mecanismele Parlamentului.

# Cu acordul şefilor de grupuri, orice dosar poate fi deschis, inclusiv legi votate şi netrimise la promulgare. Eu am trimsi scrisorile în baza articolului 80, alineatul 2 şi poate deasupra acestui articol, este interesul naţional. Este interesul naţional ca în decembrie să avem un raport UE care să sublinieze că România este stat de drept.

# (Despre Blejnar -n.r.):A cunoaşte un om înseamnă să-l ştii. Eu vorbesc la telefon cu toţi demnitarii. Asta nu înseamnă că-l cunosc. L-am chemat la CSAT. Habar nu am avut cine era şeful ANAF, că erau mai mulţi demnitari în rândurile doi şi trei.

# Voi desemna un premier care să servească interesul naţional. Povestea pe care o vehiculează orice politician, că îl suspendăm pe Băsescu, vă rog să mă credeţi că nu mă impresionează. Nu sunt un om căruia să îi fie frică de ceva. În orice caz, nu de politicieni.”

Comentarii

comentarii