Batranii din azilul din Anina la un pas de a ajunge in strada

După 5 ani de funcționare, Programul de interes național „Dezvoltarea rețelei naționale de cămine pentru persoanele vârstnice, implementat de Guvern după desființarea unor spitale, lasă căminele fără finanțare. De la începutul acestui an, acestea, printre care se numără și căminul din Anina, nu au mai primit niciun leu de la Guvern. Ministerul Muncii a elaborat un proiect de hotărâre ce prevedea finanțarea de către Guvern a 30 la sută din cheltuielile acestor instituții însă, de la dezbaterea publică din luna martie, nu s-a mai întâmplat nimic, iar căminele au ajuns să funcționeze la limita de avarie.

La Căminul pentru Persoane Varstnice Anina, situatia este disperată. În ultimele luni, căminul a supravietuit din excedentul bugetar rămas de anul trecut, din donații și din contribuția celor aproape 50 de beneficiari, foarte mică, întrucât majoritatea au pensii infime. Primăria asigură plata utilităților și tot ceea ce este legat de întreținerea căminului însă, de luna viitoare, nu vor mai putea fi plătite salariile angajaților. în aceste condiții, sprijinul de la Guvern, care întârzie să apară, este vital pentru cămin, afirmă primarul Gheorghe Românu.

Aici beneficiază de masă, casă și asistență medicală 46 de vârstnici. Toti bolnavi, unii dintre ei cu afecțiuni psihice, pentru care căminul este singura casă, iar personalul de aici, singura familie.

În Caraș-Severin au fost închise, în 2011, trei spitale. Dintre acestea, două, la Anina și Bocsa, au fost reorganizate în cămine pentru bătrâni. Până în octombrie 2015, acestea au primit finanțare de la Guvern.

Comentarii

comentarii