Batranii nimanui – Cine are grijă de bătrânii singuri?

Prin munca lor au contribuit zeci de ani la bugetul statului, iar acum statul îi trece cu vederea. Cei mai mulți dintre bătrânii din Caraș-Severin au pensii nesimțit de mici, și abia reușesc să-și ducă traiul de pe o zi pe alta. Cum locurile din cămine nu sunt suficiente, o soluție de sprijin ar fi îngrijirea la domiciliu. Aceste servicii sunt, însă, aproape inexistente în județ.

În Caraș-Severin există câteva cămine care fac față cu greu numărului mare de solicitări venite din partea bătrânilor rămași singuri, și care abia reușesc să trăiască de azi pe mâine. În cadrul unei ședințe la Prefectură, s-a abordat subiectul îngrijirii bătrânilor la domiciliu, un ajutor care ar fi mai la îndemâna autorităților, dar care nu are succes în județul nostru. Există doar două ONG-uri private care oferă astfel de servicii, se arată într-un raport al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin.

”În judeţul nostru, servicii sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice se asigură doar de doi furnizori privaţi: Federaţia Caritas a Diecezei Timişoara, cu două puncte de lucru în Caraş-Severin: Reşiţa şi Caransebeş, fiecare cu o capacitate de 50 de locuri, și Asociaţia Româno-Germană Sf Maria Ticvaniu Mare cu o capacitate de 10 locuri. Din păcate acestea sunt puține, comparativ cu nevoile din județ. Dacă s-ar diversifica, și s-ar oferi mai multe astfel de servicii, atât de furnizori privați cât și din partea statului, atunci ar scădea și presiunea pe căminele de îngrijire pentru persoane vârstnice. Bătrânii nu ar mai solicita protecție în centrele rezidențiale, dacă ar putea fi îngrijiți la domiciliu, atât medical cât și social. Li s-ar face cumpărături, curățenie, li s-ar aduce mâncare sau li s-ar găti”, a declarat Elena Solomonesc, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin.

Protecția socială a bătrânilor care au susținut statul român prin munca lor de-o viață constă în 5 cămine publice care totalizează 442 de locuri. Mai există 3 centre rezidențiale private, cu câte 50 de locuri fiecare, la Oțelu Roșu, Glimboca și Oravița. Persoanele vârstnice mai au la dispoziție 4 cantine sociale, în Caransebeș, Oravița, Anina și Oțelu-Roșu, precum și două centre sociale de zi, la Reșița și Forotic.

Comentarii

comentarii