BCE a cotat vineri euro la 4,9263 lei – Ce facem cu banii?!

Pe parcursul săptămânii trecute, leul a avut o evoluție ușor descendentă, asemănătoare cu cea a altor monede din regiune.

Tendința s-a manifestat în condițiile în care tensiunile geopolitice s-au amplificat după ce Rusia și-a masat trupele la frontiera cu Ucraina și se arată pregătită să înceapă un nou conflict armat.

În plan intern, conflictul din coaliția de guvernământ a pus o presiune suplimentară pe leu, chiar dacă agenția Standard & Poor’s a reconfirmat la sfârșitul săptămânii ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută menținerea ratingului și a îmbunătățit perspectiva de la „negativ” la „stabil”.

Media euro a început săptămână la 4,9205 lei și a urcat joi la 4,9245 lei. La finalul ei, cursul a scăzut la 4,9243 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,923 și 4,929 lei, cu închiderea la 4,926 lei.

Creșterea cotațiilor a făcut ca Banca Centrală Europeană să publice o cotație a euro de 4,9263 lei, care reprezintă un nou record și semnalizează posibilitatea ca în următoarele zile cursul monedei unice să atingă noi maxime.

Într-un recent discurs al guvernatorului BNR, cu ocazia unei întâlniri regionale a FMI, acesta preciza că „pe plan monetar, nu vedem motive pentru reduceri suplimentare ale dobânzii de politică monetară (…) . În ceea ce privește cursul de schimb, suntem pregătiți să asigurăm mai multă flexibilitate având în vedere rolul său de menținere a încrederii sociale”.

După o creștere puternică în primul trimestru, dolarul a început să piardă din vigoare, după ce oficialii Rezervei Federale au anunțat că vor menține dobânda de politică monetară la minimele istorice de 0 – 0,25%, cel puțin până la sfârșitul acestui an.

Euro a crescut în perioada analizată de la un minim de 1,1871 la 1,1994 dolari, la sfârșitul săptămânii, când piețele americane s-au închis la 1,1986 dolari.

Media monedei elvețiene a fluctuat între 4,4560 și 4,4730 iar a celei britanice a scăzut de la 5,6963 la 5,6647 lei.

Uncia a crescut vineri la 1.762 – 1.783 dolari, încheind cea mai bună săptămână din ultimii patru ani. În piața locală, prețul gramului de aur a crescut de la 229,6754, la începutul săptămânii, la 233,8266 lei, la sfârșitul ei.

Injecțiile de lichiditate în piața monetară la care a recurs BNR în luna trecută cu scopul de a stimula creditarea, au asigurat o scădere a dobânzilor interbancare.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a încheiat săptămâna la 1,59%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat nivel stabilit marți de 1,68% iar indicele la 12 luni s-a oprit la 1,74%.

Bitcoin a atins miercuri un nou maxim istoric de 64.895 dolari, evoluție stimulată de lansarea pe bursa americană Nasdaq a Coinbase.

Odată atins noul record, criptomoneda a intrat pe o pantă descendentă rapidă, provocată atât de marcările de profit cât și creșterea plasamentelor în active considerate mai sigure. Duminică dimineață a fost atins un minim de 52.100 dolari.

Analiza cuprinde perioada 12 – 16 aprilieSecțiunea pentru atașamente

Comentarii

comentarii