Beneficii si riscuri in detoxifierea cu otet de mere

Dietele de detoxifiere au castigat teren in ultimul timp, dar si un val de controverse. Unii specialisti sustin ca organismul are parghiile proprii de a se curata de toxine prin ficat si rinichi. Totusi exista alimente, pe care daca le consumam frecvent pot incetini sau ingreuna acest proces, caz in care organismul trebuie ajutat.

Un mod simplu si ieftin ar fi o cura cu otet de mere. Si aici nutritionistii s-au impartit in doua tabere: unii sustin beneficiile tratamentului cu otet de mere, altii sustin ca nu sunt studii suficiente pentru ca rezultatele sa fie concludente. Totusi s-a cazut de acord ca o cura cu otet de mere, scurta si fara excese, poate fi benefica sanatatii.

Iata care ar fi avantajele consumului de otet de mere:
– Scaderea in greutate – motivata de faptul ca otetul de mere incetineste golirea stomacului catre intestinul subtire si astfel senzatia de satietate dureaza mai mult timp, pofta de mancare scade si, ca urmare, volumul de mancare consumata zilnic va fi si el mai mic.

– Reglarea nivelului de zahar in sange – dulciurile ridica brusc nivelul glicemiei din sange. Se sustine ca otetul de mere, prin acidul acetic pe care il are in compozitie, are efect de eliminare lenta a zaharului din carbohidratii consumati la masa. Acest lucru este benefic in sensul ca, astfel, nici volumul de insulina secretat de pancreas nu va creste brusc.

– Scaderea nivelului de colesterol – ulele studii sustin ca otetul de mere poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau (LDL) si al trigliceridelor, dar e nevoie de caecetare in continuare, rezultatele obtinute nefiind considerate, deocamdata, concludente.

– Efect pozitiv asupra digestiei – in ideea ca otetul de mere contine enzime si probiotice care protejeaza microflora intestinala, consumul fara exces poate ajuta digestia, reducand riscul de balonare si micsorand volumul de gaze intestinale.

– Intarirea sistemului imunitar – datorita antioxidantilor (carotenoizi) si mineralelor pe care le contine (potasiu, sodiu, fosfor si calciu).

Cum folosim otetul de mere
– Se iau doua linguri de otet de mere intr-un pahar cu apa;

– Se poate adauga in acest amestec suc de lamaie, miere, ghimbir, scortisoara (la alegere);

– Se poate folosi ca dressing la salate, la sosurile pentru marinat carnea si legumele, in supe sau in alte preparate.

Sfaturi importante:
– Nu se bea pe stomacul gol;

– Nu se iau mai mult de doua, maxim trei linguri pe zi;

– Nu se consuma otet de mere drept cura de detoxifiere in cazul in care urmati un tratament medicamentos, fara a se discuta cu medicul;

– Nu se continua cura mai mult de o saptamana.

Riscuri:
– Erodarea smaltului dintilor – se va clati gura dupa consum;

– Acidul continut de otetul de mere poate duce la iritatii ale gatului sau la afectiuni ale stomacului, in cazul in care este consumat in cantitati mari, pe perioade lungi de timp sau pe stomacul gol.

 

Sursa: https://www.curademiere.ro/detoxifiere-cu-otet-de-mere-beneficii-si-riscuri/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+CuraDeMiere+%28Cura+de+Miere+-+Revista+online+de+bun+gust%29

Comentarii

comentarii