Bicicletă rigidă vs. bicicletă full suspension, pe care să o alegi?

Bicicletele tip MTB (Mountain Bike) sunt o invenție relativ recentă. S-au născut în munții din California la sfârșitul anilor 1970, când Tom Ritchey, Joe Breeze sau Gary Fisher coborau pe fața estică a Pine Mountain pe biciclete din anii Marii Depresiuni pe care le modificau ei înșiși.

De atunci, bicicletele MTB au evoluat până când a apărut elementul care le definește cel mai bine: suspensia. Suspensia a suferit și ea o evoluție majoră de la apariția sa pe piață. Furcile simple din elastomer au fost în curând umplute cu aer.

Cum a funcționat să pui o suspensie pe roata din față, pasul logic a fost să faci același lucru pe cea din spate, odată cu apariția softail-urilor și a suspensiilor articulate. Astăzi, aproape fiecare marcă (deci și biciclete Pegas) are o gamă largă de biciclete rigide și semi-rigide, precum și biciclete full suspension. Care sunt avantajele ambelor tipuri de biciclete?

Avantajele bicicletelor full suspension

Principala calitate a bicicletelor MTB full suspension este confortul mai mare al acestora. Atunci când mergi pe un teren accidentat, vibrațiile cauzate de aceste nereguli sunt transmise biciclistului. Atunci când pedalezi timp de cinci sau șase ore, chiar și cea mai mică ondulație poate provoca nenumărate dureri.

O suspensie spate bună atenuează aceste infiltrații de teren, făcând experiența de mers mult mai confortabilă. În legătură directă cu acest lucru este senzația de odihnă fizică mai mare pe care o ai când termini o plimbare cu bicicleta full suspension. Dacă ai de gând să parcurgi trasee lungi pe piste, poteci și zone off-road, este indicat să cumperi o bicicletă full suspension.

Deși bicicletele cu suspensie integrală sau suspensie dublă tind să fie mai grele, iar la urcare necesită un pic mai mult efort, nu este mai puțin adevărat că ne scutesc de o mulțime de șocuri care se filtrează în spate, ceea ce, în final, se traduce prin mai puține dureri. Bicicletele full suspension sunt recomandate celor care suferă de dureri de spate.

O altă virtute foarte notabilă este stabilitatea mai mare pe care aceste biciclete Pegas tind să o aibă. Este clar că geometria cadrului are mult de-a face cu acest lucru, dar în timp ce bicicletele rigide tind să aibă unghiuri mai verticale și, prin urmare, mai agresive, bicicletele cu full suspension abia dacă depășesc 69º în unghiul de virare, ceea ce, adăugat la lungimea mai mare a chainstay-urilor, duce la o stabilitate mai mare a bicicletei.

În plus, comprimarea amortizorului crește cursa dintre axele roților, iar cu cât axele sunt mai lungi, cu atât bicicleta este mai stabilă.

Și cel mai distractiv dintre toate, cu o bicicletă full suspension și puțină îndemânare, poți merge în mai multe locuri decât ai putea merge cu un hardtail. Când treci peste unele secțiuni stâncoase, faptul că ai un amortizor care să înghită șocul roții din spate care lovește stâncile va face diferența între a rămâne pe bicicletă sau a fi nevoit să te dai jos de pe bicicletă, uneori într-un mod foarte neortodox.

Este adevărat că tehnica fiecăruia este cea care contează cel mai mult, dar mâinile neexperimentate vor găsi mai ușor aceeași secțiune tehnică cu o bicicletă full suspension cu o cursă de 140 mm decât cu o bicicletă rigidă cu o cursă de 100 mm. Se poate spune chiar că sunt mai rapide decât un hardtail, deoarece, cum roata din spate sare mai puțin, nu pierzi tracțiune și poți continua să pedalezi în zone în care cu un hardtail trebuie să te dai jos din șa și să te oprești din pedalat.

Avantajele bicicletelor MTB rigide

Dacă există un lucru care lucrează împotriva tuturor cicliștilor, mai ales atunci când urcă o pantă, acesta este greutatea, iar la acest aspect bicicletele rigide sunt imbatabile. Fără să intrăm în materiale și game, o bicicletă cu suspensie rigidă este în mod normal mai ușoară decât o bicicletă full suspension, deoarece nu are întregul sistem de suspensie spate, care include triunghiul spate, bielele, amortizorul și șuruburile și piulițele. Toate aceste piese pot însuma mai mult de un kilogram.

Există, de asemenea, factorul de rigiditate. Atunci când pedalăm pe o bicicletă rigidă, forța de pedalare este direcționată către pedalier, iar cum între șa și pedalier nu avem decât o bară dreaptă și solidă, reușim să transmitem aproape toată forța de pedalare, producând o împingere mai mare.

De asemenea, este important de reținut că o bicicletă cu suspensie rigidă are o simplitate mai mare. Indiferent de toate acele tehnologii de construcție a cadrelor despre care ne vorbesc producătorii, în final un cadru rigid este format din patru sau cinci tuburi sudate între ele sau dintr-o singură bucată realizată într-o singură matriță. Acest lucru economisește piesele și fitingurile complexe, iar cu cât sunt mai puține piese, cu atât mai puține lucruri care se pot rupe.

În plus, această simplitate este dublată de cel mai important beneficiu în multe cazuri: biciclete Pegas rigide sunt mai ieftine. Neavând amortizorul și sistemul de suspensie ale unui twin, o bicicletă rigidă realizează economii de costuri care pot fi obținute prin utilizarea unei singure matrițe.

Comentarii

comentarii