Bilanț al incendiului de la Teregova- o gospodărie distrusă și pagube de 130.000 de lei

FocTrei case din teregova s-au aprins în ajun de Sfântul Ion. O casă a fost distrusă în întregime iar celelalte două au fost salvate la timp, pagubele fiind minore în comparație cu primul imobil.
Sărbătoarea Sfântului Ion a fost nefastă pentru o familie din localitatea cărăşeană Teregova, după ce agoniseala lor de o viaţă s-a prefăcut în scrum. Incendiul a fost anunţat pe numărul unic de urgenţă 112 în seara de 06 ianuarie a.c., în jurul orei 22:00. Două dintre autospecialele de intervenţie ale Detaşamentului de pompieri Caransebeş au parcurs cei aproximativ 35 de kilometri dintre cele două localităţi în mai puţin de 30 de minute. Situaţia de la faţa locului a determinat chemarea încă unei autospeciale, astfel că, numărul total al pompierilor militari prezenţi a fost de 21, cu menţiunea că, în dimineaţa zilei de 07 ianuarie a.c., un 9 pompieri au fost înlocuiţi cu alţii. Totodată, la sosirea profesioniştilor, doi dintre voluntarii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Teregova se afla deja în acţiune cu autospeciala din dotarea lor.
Deşi au reuşit să evite producerea unor pagube mult mai mari, pompierii militari nu ar mai reuşit să salveze nimic din una din casele care a ars, aceasta fiind mistuită de flăcări în totalitate, valoarea bunurilor distruse fiind estimată la aproximativ 130.000 lei. Astfel, au ars: acoperişul şi podul casei în care erau depozitate aproximativ 10 tone de fân şi 4 tone de cereale; în cele patru dormitoare ale casei s-au transformat în scrum: geamurile, uşile, întregul mobilier, aparate electronice şi electrocasnice, covoare, precum şi în jur de 400 de kilograme de haine. Totodată, în cele celelalte încăperi ale casei au ars 2 maşini de spălat, 1 boiler, 1 lasă frigorifică. În afumătoare, au fost mistuite de flăcări în jur de 200 de kilograme de carne și produse din porc, lemne, saci cu rumeguş, o moară electrică şi una de lemn și câte nu mai are omul în casă și pe lângă casă.
Pagubele la celelalte două case care au fost afectate de incendiu nu au fost aşa de mari. Astfel, la una dintre ele a ars podul unei anexe şi cele în jur de 5 tone de fân depozitate acolo, deteriorându-se şi planşeul. În timp ce la cealaltă casă au ars doar 10 căpriori de lemn susţinători ai acoperişului unei anexe.
Munca pompierilor militari a fost îngreunată de sursele de apă deficitare din localitate. Într-o primă fază, s-a încercat alimentarea autospecialelor de intervenţie, cu o motopompă, dintr-un pârâu aflat la circa 70 de metri distanţă. Constatându-se că aceasta metodă este ineficientă, s-a trecut la alimentarea „în navetă” de la aproximativ 10 km, din localitatea Armeniş. După ce focul a fost stins, pompierii militari au trebuit să se asigure că acesta nu se va mai reaprinde şi s-a început îndepărtarea tuturor materialelor combustibile rămase la faţa locului în urma prăbuşirii acoperişului – fân, lemne, scânduri, cereale – ceea ce a dus ca retragerea din dispozitiv să se facă în ziua de 07 ianuarie a.c., la ora 14:30.
Cel mai probabil, incendiul a izbucnit în urma unui scurtcircuit electric produs la una din anexele casei care a ars.
Recomandăm cetăţenilor să evite depozitarea de materiale combustibile în podurile caselor sau anexelor acestora, mai ales dacă aceste anexe sunt reprezentate de afumători.

Purtător de cuvânt ISU Semenic
Locotenent Adriana Marghescu

Comentarii

comentarii