Bine de stiut – Cum să alegeți peleți pentru încălzirea casei

Vă gândiți să renunțați la tăierea, despicarea și transportarea lemnului și să cumpărați o sobă pe peleți sau o inserție pentru șemineu. Dar ce sunt peleții? Puteți obține cantitatea potrivită de căldură și aceeași senzație satisfăcătoare de exterior? Este cu adevărat mai ușor (și poate chiar mai bun pentru mediu)? Răspunsurile simple sunt: Da și da și da și da. 

Sobele pe peleți sunt remarcabil de eficiente și generează automat căldură pe bază de lemn pentru casă. Materialele de ardere emise de o sobă pe peleți sunt minime, ceea ce face ca aparatul să fie ecologic. Sobele pe peleți pot produce suficientă căldură pentru o suprafață mare a locuinței. De fapt, sistemele de încălzire centrală pot fi oprite periodic, în timp ce dvs. rămâneți la cald în cele mai friguroase zile de iarnă.

Pentru mai multe informații despre cum să alegeți peleții perfecți (și nu este greu!), citiți mai departe.

Ce sunt peleții, oricum?

Răspunsul scurt: Rumeguș de lemn comprimat, potrivit Institutului pentru combustibili pe peleți (PFI). PFI este „o asociație comercială nord-americană care promovează independența energetică prin utilizarea eficientă a combustibilului din biomasă curat, regenerabil și densificat”. Peleții sunt ținuți împreună cu un lipici natural, numit lignină, care este produs de lemn atunci când este comprimat.

De asemenea, peleții înseamnă:

            – ardere curată

            – regenerare

            – stabilitate din punct de vedere al costurilor pentru încălzirea locuinței.

Nu există nimic în combustibil care să nu existe în natură, iar cea mai mare parte din el sunt deșeuri de la producători – parchet, cherestea și mobilă. Astfel, deșeurile de la gropile de gunoi se transformă în energie. Din punct de vedere ecologic, este foarte bine.

În mod obișnuit, cumpărați acești saci de peleti la tona de la magazinul local sau de la un magazin de mari dimensiuni și vi se livrează la domiciliu.

Ne place căldura produsă de peleți, pe care o putem descrie ca fiind o senzație de căldură plăcută, uscată și fierbinte. Dacă nu aveți un coș de fum sau dacă nu doriți să tăiați fiecare bucată de lemn de aproximativ patru ori înainte de a o arde, sunteți un candidat excelent pentru o sobă pe peleți. Pentru un stil de viață ocupat, sunt multe de făcut, iar adăugarea unui coș de fum poate fi prohibitiv de costisitoare.

De ce contează calitatea peleților?

Un sac de peleți de calitate superioară înseamnă mai puțină muncă: mai puțină cenușă de curățat și o sobă în general mai curată. Dacă achiziționați o sobă pe peleți pentru că doriți să faceți mai puțină întreținere, cumpărarea unor peleți de calitate superioară vă va ajuta să obțineți cele mai bune rezultate.

Ce determină calitatea peleților?

Sursa de lemn determină calitatea unui pelet. Lemnul absoarbe minerale din solul în care crește. Lemnul de esență tare este dur din cauza conținutului de minerale din sol. Lemnul moale crește în soluri mai puțin dense în minerale. Peletele din lemn moale au mai puțină cenușă decât cele din lemn dur.

Calitatea peleților este clasificată în funcție de conținutul de cenușă într-un sistem asemănător cu cel al benzinei:

            – Utilități

            – Premium

            – Super Premium

În general, peleții din lemn moale primesc denumirea super premium. Atunci când ardeți peleți de lemn moale super-premium, vă curățați soba cam la fiecare două săptămâni. În schimb, dacă ardeți peleți utilitare, ar trebui să curățați soba la fiecare patru zile. Toate ard în același ritm, este doar o chestiune de care lasă mai multă cenușă în urmă pentru a fi curățată.

Poate doriți să verificați la un distribuitor de sobe pentru a vedea dacă oferă oferte pentru peleți în afara sezonului – mulți dintre ei oferă reduceri de aprovizionare și economisire în afara sezonului, iar unii chiar stochează peleții într-un mediu uscat până când vine vremea rece.

În ceea ce privește mărcile, fiecare are preferatele sale. Există diferite mărci, iar care vă place este doar o chestiune de opinie proprie. Este ca și cum ați întreba pe cineva ce cafea are un gust mai bun pentru el. Liniștea sufletească vine știind că puteți arde oricare dintre ele și le puteți curăța cu ușurință din soba dvs.

Comentarii

comentarii

One thought on “Bine de stiut – Cum să alegeți peleți pentru încălzirea casei

Comments are closed.