Blocuri de vânzare cu 50.000 de euro bucata la Anina VIDEO
În orașul Anina din județul Caraș-Severin, un bloc de locuințe cu două scări și 40 de apartamente cu două și 3 camere, confort 1 decomandat se vinde cu doar 49.000 de euro. Adică prețul unui apartament bun în Reșița sau al unei garsoniere la Timișoara. Și ai de unde alege fiindcă sunt scoase la vânzare 13 blocuri. Acestea aparțin unui om de afaceri din București care le-a cumpărat în urmă cu vreo 6 ani la prețul de 20.000 de euro bucata.
Ce-i drept, blocul este deteriorat, mai exact, trebuie finisat iar cartierul în care este amplasat ”Orașul Nou” nu este foarte prietenos, însă priveliștea pe care ți-o oferă nu o vei întâlni vreodată în altă parte. Ceva asemănător mai poți vedea eventual la Brașov, Sinaia sau Bușteni, cartierul fiind situat pe un platou la o altitudine de peste 900 de metrii care domină orașul, în apropierea pădurii și în cadrul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului.
Cartierul, altădată fastuos, a rămas acum un cartier-fantomă. Câteva blocuri sunt nefinalizate, dar altele, cele mai multe au fost locuite. Acum sunt abandonate, cu ramele ușilor și ale ferestrelor smulse și ajunse lemn de foc pentru locuitorii din blocurile locuite din cealaltă parte a cartierului. Printre blocuri pasc oile care seara sunt adăpostite în scara blocului în apartamentele de la parter.
Este de la sine înțeles de ce blocul nu poate fi vândut la un preț mult prea mare, iar dacă vei căuta pe site-urile de imobiliare, vei găsi numeroase proprietăți din Anina oferite spre vânzare la un preț care nu depășește 10.000 de euro.
Blocurile – la alegere fiindcă ai de unde alege fiind vorba de un cartier întreg pe cinci hectare de teren, poate fi cu 40 de garsoniere, 2 scări, 4 etaje, sau cu 10 apartamente cu câte 3 și 4 camere pe scară, sau cu 20 de apartamente cu câte 2 și 3 camere. La alegere și după preferință.
Blocurile au fost construite la finele anilor 80, apartamentele sunt decomandate și era considerat un cartier de lux. Aici trebuia să locuiască angajații de la fosta termocentrală de la Anina și locuitorii cartierului Ștaier ce urmau să fie strămutați fiindcă ei locuiau pe un zăcământ de șist bituminos – combustibilul pentru termocentrală.
Evenimentele din 1989 au schimbat totul, termocentrala care avea cel mai înalt coș de evacuarea fumului din România, a fost demolată și dusă la fier vechi, iar Orașul Nou, a devenit un cartier fantomă.
Anina este cunoscută pentru teribilul accident care s-a produs în mină în 2006, soldat cu 7 morţi. În urma accidentului, mina de la Anina, cea mai adâncă din Europa şi singura sursă de venit a zonei, a fost închisă. Dacă în trecut Anina era o oază de bunăstare, oraşul a rămas, după 19 ani de la închiderea minei, fără prea multe posibilități de dezvoltare. Odată cu mina unde erau vreo 2000 de oameni – aici intrând și activitățile auxiliare – s-au închis și depozitul și fabrica de cherestea unde lucrau aproape 1000 de oameni precum și fabrica de şuruburi ce avea peste 800 de angajați.