Boboteaza cu datini din strabuni duse mai departe, la Lapusnicu Mare VIDEO

Boboteaza cu datini din strabuni duse mai departe. La Lapusnicu Mare, localnicii duc traditia Bobotezei mai departe. Ca în fiecare an de Bobotează, aproape toți membrii bisericii din comună Lăpuşnicu Mare vin la biserică de la ora 9. După ora 12, când se termină slujba, ies din biserică la Monumentul Eroilor, pentru slujba de Bobotează.  Preotul sfinţeşte apa, corul cântă „În Iordan”, iar credincioşii se roagă în linişte şi aşteaptă momentul final când cu toții vor primii „Molitvă” (Agheasmă). Fară îmbulzeală şi în linişte, organizatorii, umplu sticlele cu apă sfinţită. La final, trec pe rând prin fața preotului, care îi stropeşte cu busuiocul şi le urează un An Nou cu sănătate.

 

 

Conform tradiției din Lăpuşnic, o parte din „molitva” pe care localnicii o aduc de la biserică, se stropeşte gospodăria, iar o altă parte este pentru stropirea pomilor fructiferi. Ce mai rămâne după tot acest ritual, se bea 8 zile pentru sănătate, prosperitate şi se păstrează pe parcursul anului pentru a fi în casă.

Boboteaza cu datini din strabuni duse mai departe. La Lapusnicu Mare, localnicii duc traditia Bobotezei mai departe. În ziua de Bobotează, se sfințesc apele mari şi se purifică mediul înconjurător de forțele răului.

Un reportaj de Adi Neagu!

Comentarii

comentarii