BOR nu vrea să audă de carantină si face recomandari speciale

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române intervin în scandalul coronavirusului. „Biserica nu intră în carantină, pentru că ea aparține lui Hristos, nu vreunei autorități pământești”.

„E înțelept să ne îngrijorăm în limitele rațiunii, dar devine periculos să ne panicăm, debitând enormități pe Facebook, precum aceea a închiderii bisericilor”.

Coronavirusul nu se ia prin rugăciune, ci în primul rând prin ignorarea normelor de igienă elementară, așa cum spun și autoritățile medicale. Cei declarați bolnavi stau oricum acasă sau în carantină. Biserica nu intră în carantină pentru că ea aparține lui Hristos, nu vreunei autorități pământești”, a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Patriarhia Română a anunțat populaţia că recomandă evitarea temporară a sărutării icoanelor din biserică, persoanele putând săruta icoanele din propria casă. Credincioșii care manifestă simptomele de gripă de orice fel, sau cele care sunt monitorizate de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate si spațiul bisericii, pentru a nu expune alți cetățeni la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele cu risc de contaminare pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de radioul și televiziunea patriarhiei. Toți cei care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie, într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană.

Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situaţie de epidemie. „Da, am avut la începutul săptămânii o întâlnire cu Prea Fericitul Daniel și am discutat despre binecuvântarea unor măsuri de protecție a preoților si informarea enoriașilor din parohii, iar cu Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Ioan al Banatului, am vorbit despre promovarea în biserici a metodelor de acțiune împotriva coronavirusului, aflate la îndemâna oricărui credincios. Sunt deschideri extraordinare și mulțumesc public Bisericii Ortodoxe pentru deschidere şi implicare în siguranța publică şi protejarea compatrioţilor”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Comentarii

comentarii