BREAKING NEWS În prag de an nou, poluare cu nisip industrial și praf la Moldova Noua

Poluare M9 (27)Locuitorii din Moldova Nouă precum și sârbii de pe celălalt mai ala Dunării, se pare că vor avea un sfârșit de an, așa cum nu și l-ar fi dorit nimeni. Toată zona oraşului Moldova Nouă din judeţul Caraş Severin, a fost acoperită încă de ieri cu nori de nisip fin provenit de pe iazul tehnic de decantare de la Tăuşani de pe malul Dunării.

Vremea schimbătoare din ultimele zile a dus la producerea unor curenţi puternici de aer în bazinul Moldova Nouă. Coşava s-a pornit încă de vineri seara şi precis nu se va potoli cu una, cu două.
Acum când autorităţile europene de mediu sunt cu ochii pe România, autorităţile române parcă fac totul înadins pentru ai sfida pe toţi. României i s-a pus în vedere să îşi rezolve problema cu praful în câteva luni, ba şi ministrul mediului interimar pe atunci- Rovana Plumb, când a fost în vară la Moldova Nouă și la Reșița, a promis bani pentru rezolvarea situaţiei, dar nimic. În schimb, este mai mult ca sigur că sancţiunile vor curge gârlă pe capul românilor, şi nu sunt bani puţini. Tocmai acum, pe capul bănăţenilor din sud-vestul României a reapărut un blestem ce-i urmăreşte de ani buni: poluarea cu nisip şi praf de la Moldova Nouă.
Oraşul Moldova Nouă din judeţul Caraş-Severin este acoperit de un nor de praf ori de câte ori bate vântul mai tare. Totul se întâmplă deoarece la fosta S.C. Moldomin, nu se mai lucrează de mai mult timp iar iazul tehnic este secat. Banii alocați pentru problmele de poluare au fost păpați de mult. Iazul de decantare este plin cu nisip tehnologic foarte fin de culoare albă rezultat în urma obţinerii cuprului din minereul de bauxită.
Societatea Moldomin din Moldova Nouă este închisă de ani buni acum fiind în faliment. Odată cu disponibilizarea angajaţilor, a fost oprită şi staţia de pompare care asigura umplerea cu apă a lacului- în felul acesta nisipul fiind ţinut sub control. Acum. de la Moldomin s-a furat până şi cuiul de la poartă. Din stație nu mai exiastă nimic. Nu mai există ele excavatorele și clădirile de la flotațâia de pe Golgota, darmi-te țevi, pompe, cabluri și pompe.
Norii de praf sunt purtaţi peste Dunăre şi ajung în localităţile din Serbia şi din această cauză, nu de puţine ori, România a fost în pragul unor scandaluri internaţionale din cauza poulării.
Locuitorii sunt exasperaţi, dar nu au ce să facă fiindcă intreprinderea minieră nu mai există iar autorităţile de mediu sunt şi ele ca apa sfinţită: există, dar se poate spune că nu au nici un efect. Particolele de nisip sunt aşa de fine încât praful intră în maşină, în casă, chiar şi în cratiţa cu mâncare.
Primăria Moldova Nouă este neputincioasă în această problemă, neavând pârghiile legale de a acţiona. Primarul aplică amenzi pe care nu le plăteşte nimeni de ani buni și gata.
Praful afectează şi agricultura – primăvara atacă pomii care sunt în perioada de înflorire iar acum, din cauza prafului, oamenii nu pot deschide un geam, casele sunt pline de praf vechi în ajun de an nou și ceea ce este mai grav, este o problemă să respiri.
InfoCS va reveni în scurt imp cu material video legat de această temă.

Comentarii

comentarii