Bucurii pentru români – Anul nou a venit cu un val de scumpiri

Produsele care vor avea un preț mărit sunt carburanții, energia electrică, țigările și nu în cele din urmă alimentele de bază.

Pierderile suferite de agricultorii români vor fi „suportate„ de consumatori. Fermieri estimează că primele scumpiri vor fi simțite la raft încă din ianuarie-februarie 2021.

Ei preconizează că prețurile la pâine și carne vor crește  în momentul în care marii procesatori vor fi nevoiți, la rândul lor, să achiziționeze materie primă cu sume mult mai mari decât până acum. Este practic, un lanț, determinat de producțiile foarte mici la cereale înregistrate în acest an, seceta fiind cauza. Efectele situației de față sunt dezvăluite de micii fermieri care au fost nevoiți să împartă cantitățile obținute cu proprietarii terenurilor cu care au avut încheiate contracte de arendă. Asta în timp ce marii fermieri care mai au ceva producții în silozuri păstrează recolta și așteaptă cel mai bun moment pentru a vinde cerealele la un preț cât mai mare.

Agricultura românească a fost zdruncinată în 2020 de două evenimente majore: pandemia de coronavirus şi seceta extremă, care a fost una dintre cele mai grave din ultimii 50 de ani. Informația este confirmată atât de agricultori, cât și de instituțiile autorizate.

Printre veștile proaste de la început de an se află și cea a scumpirii viciului preferat al românilor. Acciza totală la țigări va fi majorată, anul acesta, cu 5,3%, în 2 etape.

De ce se scumpește benzina 

Întrucât carburanții s-au scumpit de la 1 ianuarie, mulți șoferi din România care vor fi nevoiți să circule mai rar cu mașina. Prețul carburanților a crescut de la începutul anului cu 1,3%, adică 6 bani pe litru. Noul nivel al accizelor aplicabile de la 1 ianuarie, potrivit Codului Fiscal, a fost publicat de Ministerul de Finanțe.

Accizele cresc cu 2,5%, adică de la 1,773 la 1,827 lei pe litrul de benzină și de la 1,625 lei la 1,674 lei pe litrul de motorină, informează profit.ro. 55% din prețul plătit la pompă intră în buzunarul statului (accize + TVA), iar restul rămâne la companii (în jur de 2 lei). În prezent, prețul la pompă e mai mic cu 1 leu decât în decembrie 2019.

Atenție la contractele pentru energie electrică

O nouă scumpire mult mediatizată e cea de la factura de curent. Cine nu a semnat până acum sau nu va semna, până la 31 ianuarie 2021, un contract nou cu furnizorii de energie electrică, va plăti mai mult factura pentru această utilitate. Procentul este cuprins între 13% și 26%. De acum, furnizorii își stabilesc singuri prețul de serviciu cu care vor taxa consumatorii care nu au contract pe piața concurențială.

Citeste tu mai departe aici: https://evz.ro/sarabanda-scumpirilor-in-plina-pandemie-si-cu-salariile-plafonate-preturile-explodeaza.html

Comentarii

comentarii