Bunica Maria – ultima țesătoare din zona Maciova VIDEO

În satul Maciova din Caraș Severin, trăiește buna Maria, o femeie de 70 de ani. Femeia este ultima țesătoare care mai lucrează la război din zona Caransebeșului. După ce își termină treaba in gospodărie, buna Maria, ajutată de cei doi nepoți, se pune la război și țese. Țese materialul pentru costumele populare pe care tot ea le și face cu mâna.  De asemenea, ea are casa plină de ponevi si poclavițe țesute de ea, sau adnate de-a lungul timpului. Unele au peste 100 de ani vechime.

Buna Maria este și o păstrătoare a tradițiilor populare și al obiectelor vechi, obiecte cu care a deschis un mic muzeu. Ea a cumpărat o casa veche de 200 de ani pe care vrea sa o transforme in muzeu. Deocamdată, acolo a adunat obiecte vechi și de peste 100 de ani cu care a realizat o mica expoziție.

Dorința ei cea mai mare este ca cineva să învețe de la ea meșteșugul țesutului și să renoveze casa veche pe care să o amenajeze într-un adăvarat muzeu sătesc al zonei Maciova. Satul era recunoscut în zona Banatului pentru soiul de cireșe deosebit de mari, dulci, aromate si timpurii. Acestea erau culese numai cu mâna și duse la piață, la Caransebeș.

Comentarii

comentarii

One thought on “Bunica Maria – ultima țesătoare din zona Maciova VIDEO

Comments are closed.