Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi- sau un mare fâss ce se repetă periodic

Rezultatul acțiunii de azi organizată de AJOFM Caraş Severin, este acelaşi cu cel al altor acţiuni similare organizate fie de instituţie, fie de anumiţi agenţi economici cu pretenţii de mari angajatri, dar cunoscuţi în oraş ca plătind cele mai mici, sau printre cele mai mici salarii din oraş sau judeţ. Asta în schimbul unui program strict şi al unor pretenţii apropiate de relaţia vechil- supus. Nu dăm nume, deocamdată. Se ştiu ei şi mai ale, îi ştiu şi alţii, adică reşiţenii.

Anunţată şi răs-anunţată de ceva vreme, Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi, a avut loc astăzi de dimineaţă în organizarea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin. Întâlnirea dintre angajatori şi absolvenţi a avut loc la Reşiţa, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Intenţia organizatorilor este una bună, numai că, în ultimii ani, totul s-a transformat într-un fel de ,,acţiune program la nivel naţional sau judeţean ce trebuie musai ţinută, dar a căror rezultate nu mai contează.

AJOFM a lansat nominal vreo 70 de invitaţii, din politeţe şi obligaţie au răspuns vreo 21 de agenţi economici, aceştia au oferit absolvenţilor şi persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă- adică celor vreo 90 de participanţi- un număr de 82 locuri de muncă. Aproape unu la unu. Adică, oferta ar fi acoperit cererea. Şi invers.

AJOFM spune că ,,La fel ca şi anul trecut, şi la această ediţie, locurile de muncă au fost variate, absolvenţii având la dispoziţie oferte în 26 de meserii. Pentru persoanele cu studii superioare, au fost oferite locuri de muncă în meseriile de asistent manager, inspector asigurări, inginer mecanic, inginer topograf, manager şi secretar redacţie”.

Şi ca lucrurile să fie frumoase şi tipic marilor târguri occidentale, atât agenţii economici, cât şi absolvenţii au primit la bursă pliante şi ziare care au conţinut informaţii referitoare la serviciile oferite , precum şi facilităţile de care pot beneficia atât absolvenţii cât şi angajatorii, dacă apelează la serviciile Agenţiei. O hârtie lucioasă, frumos colorată, dar care în final nu le va folosi celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă la nimic. Dar, absolut la nimic fiindcă este foarte tare.

Şi acum vine rezultatul acţiunii: în urma tatonărilor, discuţiilor şi interviurilor- urmează aceeaşi poveste pe care o ştim şi pe care mai toţi au învăţat-o: lăsaţi aici CV-ul dv, vă vom contacta noi- au fost selectate în vederea încadrării aproape 70 de persoane. Şi cam acesta este de obicei marele rezultat al acestor acţiuni la nivel naţional şi local. La atât se rezumă fiindcă – la fel ca în celelalte ediţii- nimeni nu a fost angajat pe loc.

Am fi copii sau ne-am minţii cu vorbe frumoase dacă nu am recunoaşte şi spune pe faţă sistemul de angajare sau de ocupare al unui post. Aici funcţionează cel mai al dracului de bine sistemul ,,PCR”. Adică, Pile, Cunoştinţe şi Relaţii. Le ai pe astea- ai şansa de a ocupa un loc de muncă, nu le ai- poţi să fi super absolvent sau super pregătit fiindcă nu te angajează nici dracu. Scurt pe doi şi verde-n faţă. Ce ne tot ascundem după degete şi ne facem că nu ştim despre ce este vorba.

Aşa la încheiere, ca un fel de consiliere, organizatorul mai spune că ,,locurile de muncă rămase vacante în urma Bursei vor putea fi consultate la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Reşiţa, precum şi la sediile Agenţiilor locale din judeţ , unde vor fi emise repartiţii persoanelor ce întrunesc condiţiile impuse de angajatori”.

Şi uite aşa am mai bifat o acţiune, unii se fac că oferă nişte locuri de muncă, dar ghinion. Se pare că reşiţenii sunt prea pretenţioşi sau o duc prea bine şi aceste locuri nu se prea ocupă niciodată.

Totuşi, aşa la încheiere, am vrea şi noi să găsim un răspuns la următoarea dilemă: mai alaltăieri, AJOFM emitea un comunicat oficial- aşa cum o face în fiecare săptămână, cu locurile de muncă vacante la nivelul judeţului. Se anunţau libere atunci 10 ZECE locuri de muncă la nivel judeţean. De miercuri şi până vineri, sunt doar două zile. Adică 48 de ore. Şi atunci, vine întrebarea: de unde au apărut cele 82 de locuri de muncă vacante, aşa dintr-o dată? Adică aproximativ două locuri de muncă au apărut pe oră. De unde- când Legea spune că agenţii economici sunt OBLIGAŢI să anunţe la AJOFM locurile de muncă vacante. Ceva, este putred pe undeva sau cu siguranţă, totul este de faţadă şi atunci cineva se face de râsul lumii. Oficial şi cu acte în regulă.

Comentarii

comentarii