Caderea nervoasa: cum o recunosti si cat de grava este

Caderea nervoasa este o boala temporara, dar acuta, care da peste cap activitatile si starea psihica a unei persoane. Este bine sa stii ca o cadere nervoasa defineste un spectru larg de tulbururari psihice, insa medicii nu folosesc acest termen pentru diagnostic. De obicei, caderea nervoasa este asociata cu depresia si anxietatea.
Orice persoana care traieste intr-un stres continuu este predispusa la o cadere nervoasa.
In momentul in care acea persoana se simte singura, neajutorata si neputincioasa in fata problemelor, tinde sa capete o stare de nervozitate care o face sa se comporte anormal, sa fie agitata si sa aiba in permanenta o stare de neliniste.
Manifestarile caderii nervoase
Caderea nersoasa se manifesta diferit de la individ la individ si poate degenera din alte afectiuni pe fond nervos. Caderea nervoasa poate afecta viata personala si profesionala a unei persoane.
Schimbari bruste de dispozitie
Schimbarile bruste de dispozitie pot semnala o tulburare bipolara si de aici o cadere nervoasa. Unele persoane au initial o stare euforica, se simt implinite si fericite, dupa care isi amintesc de problemele de la serviciu sau de cele de acasa si isi schimba comportamentul. Devin nervoase, agitate si aproape ca nu te mai poti intelege cu ele.
Anxietatea
Anxietatea poate si ea sa degenereze intr-o cadere nervoasa. Expertii spun ca aproximativ 25% din populatie sufera de anxietate, adica de o stare permanenta de neliniste si o frica nejustificata fata de diverse lucruri, fie ele palpabile (insecte), fie ele abstracte (frica de a tine un discurs).
Tremuratul, ameteala, tensiunea ridicata, muschii incordati, maxilarul inclestat sau transpiratia excesiva in palme pot fi semnele unei caderi nervoase.
Atacuri de panica
Atacurile de panica sunt o alta manifestare a caderii nervoase. Acestea apar ca o frica intensa si brusca. Unele persoane au sentimentul ca pierd controlul asupra lucrurilor, respira greu si se tem sa nu isi provoace singure rau.
Depresia
Caderea nervoasa se poate manifesta si sub forma de depresie. O persoana depresiva are adesea ganduri de suicid, de automutilare, nu mai are chef de viata si isi pierde orice speranta ca problemele se vor rezolva.
Schimbarile in stilul de viata
Schimbarile nejustificate in stilul de viata al unei persoane pot semnala o cadere nervoasa. Persoana respectiva slabeste sau se ingrasa intr-un timp scurt, nu se mai ingrijeste corespunzator, nu doarme bine, este obosita si nervoasa. Orice persoana care prezinta astfel de schimbari are nevoie de o perioada de repaus, meditatie si recuperare.
Cat de grava este caderea nervoasa
Gravitatea unei caderi nervoase este diferita de la individ la individ, in functie de manifestarile ei. Orice lucru poate declansa o stare si mai acuta de nervozitate si neliniste, de aceea ar trebui luate masuri de la primele manifestari ciudate. Cu ajutor specializat, sansele ca o persoana sa-si trateze caderea nervoasa sunt mari. Acest lucru inseamna ca persoana respectiva poate reveni la un stil de viata normal si isi poate recapata viziunea pozitiva asupra lucrurilor.
Este important sa se caute ajutor specializat in primele faze ale caderii nervoase, cand tratamentul este mai usor. Medicul va sti cel mai bine ce fel de tratament trebuie urmat pentru vindecarea pacientului.

Comentarii

comentarii