Calea ferată Oravița – Baziaș, la 160 de ani

În data de 20 august 2014 se împlinesc 160 de ani de la inaugurarea primei linii de cale ferată de pe actualul teritoriu al României, un eveniment care nu are voie să treacă neobservat, nici de către noi înşine.
Atunci, în anul 1854, momentul inaugurării avea o însemnătate deosebită, mai ales din punct de vedere economic. Mai târziu, începând cu 1noiembrie 1856, când linia a fost deschisă şi pentru traficul de persoane, linia de cale ferată care unea localităţile Oraviţa şi Baziaș prin Răcăşdia – Iam – Iasenova – Biserica Albă, lungimea totală fiind de 62,5 km, avea să reprezinte pentru acest spaţiu un progres fără precedent.
Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița marchează cei 160 de ani prin lansarea unui plic filatelic ocazional dedicat evenimentului, care ilustrează gara Oravița și gara Baziaș. Cu același prilej au fost confecționate două ștampile filatelice ocazionale care vor marca evenimentul de la mijlocul săptămânii. Ele vor fi folosite în cadrul oficiilor poștale din Oravița și Socol în data de 20 august. Menționăm faptul că aceste ștampile au fost aprobate de Federația Filatelică Română și de către Poșta Română pentru ca întreaga corespondență care se trimite în data de 20 august din Oravița și Socol, de care aparține din punct de vedere poștal și localitatea Baziaș, să fie ștampilată cu acestea.
Reamintim faptul că anul trecut, în decembrie 2013 s-au împlinit 150 de ani de la inaugurarea primei linii de cale ferată montană de pe teritoriul actual al României, cea între Oravița și Anina, cunoscutul Semmering Bănățean.
Miercuri, 20 august, la inițiativa Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița, un grup de reșițeni se vor deplasa cu mașina la Baziaș, iar apoi cu trenul între Oravița și Iam, pentru a viziona ceea ce a mai rămas circulabil în momentul de față pe teritoriul actual al României, astăzi operabil de o firmă privată de transport persoane pe calea ferată, toată deplasarea fiind efectuată în amintirea celor 160 de ani de cale ferată Oravița – Baziaș.


Erwin Josef Ţigla

Comentarii

comentarii