Calendar ortodox 10 februarie 2021. Ce să nu faci de Sfântul Haralambie

Calendar ortodox 10 februarie 2021. În fiecare an, pe data de 10 februarie îl sărbătorim pe Sfântul Mucenic Haralambie. Este sărbătoare marcată în calendar cu cruce neagră. Acest Sfânt este considerat făcător de minuni, apărători de boli, dar mai ales de ciumă. Conform tradiției populare, sunt anumite lucruri pe care nu e bine să le faci în ziua în care este pomenit Sfântul Haralambie.

Calendar ortodox 10 februarie 2021

Miercuri, 10 februarie 2021 îl sărbătorim pe Sfântul Mucenic Haralambie. Numele sfântului este de origine grecească, fiind compus din cuvintele „haris” (har) și „lampos”, adică lumină și strălucire.

Sfântul Haralambie a slăvit pe Dumnezeu cu moarte mucenicească în vremea împăratului Septimius Sever (193-211), ajungând vestit prin puterea credinței sale și prin râvna arătată în propovăduirea Evangheliei lui Hristos.

Rugăciunea Sfântului Mucenic Haralambie

Se știe despre Sfântul Haralambie că a fost rânduit episcop în cetatea Magnezia, în Asia Mica, în vremea dregătorului Luchian. Acesta din urma, împins fiind de diavol asupra episcopului cu viață sfântă, l-a luat pe slujitorul lui Hristos și l-a aruncat în temniță, după care, l-a supus la nenumărate chinuri.

Sfântul Haralambie a fost aruncat în temniță la vârsta de 113 ani. Mulți dintre cei care au fost martori la chinurile la care a fost supus sfântul, au renunțat la slujirea idolilor și au mărturisit că și ei vor să fie creștini.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Mucenic Haralambie

Există câteva tradiții și obiceiuri din popor pe care oamenii le respectă în ziua în care este pomenit Sfântul Mucenic Haralambie. Pe 10 februarie, în fiecare an, oamenii merg la biserică cu pomene pe care le duc  preoților să le sfințească. Ei pregătesc colaci și colivă pe care mai apoi le împart persoanelor nevoiașe.

Tot în această zi se spune că este bine să se facă pomeni pentru cei care au avut o moarte grea. De asemenea, în unele zone ale țării în ziua Sfântului Haralambie oamenii cer preotului să facă agheasmă la biserică.

Se spune că cei care beau din această agheasmă și cred, se pot vindeca de boală. Tot cu această agheasmă se stropesc pomii, via și gospodăria.

În popor se crede că dacă plouă pe 9 februarie, de Sfântul Mucenic Haralambie, va ploua multă vreme. În unele zone ale țării, femeile fac un colac pe care îl rup în patru și aruncă fiecare bucată în câte un punct cardinal. Se crede că astfel duhurile rele și spiritele se țin departe de casă.

Comentarii

comentarii

One thought on “Calendar ortodox 10 februarie 2021. Ce să nu faci de Sfântul Haralambie

Comments are closed.