Calendarul zilei de 18 septembrie

Evenimente si sarbatori

* In calendarul ortodox: Sf. Eumenie, Ep. Gortinei; Sf. Mc. Ariadna si Castor.
* Ziua nationala in Chile. Aniversarea proclamarii independentei (1810).
1600 Mihai Viteazul este invins la Miraslau.
1809 Se redeschide „The Royal Opera House ” numita pe atunci Theatre Royal cu premiera Macbeth, de William Shakespeare.
1851 A aparut prima editie a ziarului american The New York Times sub titlul The New York Daily Times.
1879 A avut loc, la Bucuresti, prima vizita oficiala a principelui Bulgariei, Al. de Battenberg. (18/30 septembrie – 25 septembrie/7 octombrie).
1904 A aparut, la Bucuresti, pana in anul 1930, saptamanalul umoristic „Furnica”.
1911 Regizorul Grigore Brezeanu a realizat primul film artistic romanesc: „Amor fatal”, „drama sentimentala aranjata pentru cinematograf”. Acesta corespundea aspectelor dominante ale productiei mondiale din acea vreme. Din distributie faceau parte Lucia Sturdza-Bulandra, Tony Bulandra, A. Barbelian.
1914 S-a incheiat Acordul secret ruso-roman prin care Rusia, in schimbul neutralitatii prietenoase a Romaniei, recunostea dreptul tarii noastre asupra teritoriilor locuite de romani aflate in Austro-Ungaria. (18 septembrie/1 octombrie).
1931 A inceput agresiunea Japoniei impotriva Chinei. Actiunile agresive ale Japoniei au drept rezultat ocuparea in mai putin de cinci luni a intregului teritoriu al Chinei de nord-est.
1947 A fost inaugurat Teatrul Municipal din Bucuresti, cu piesa „Insula”, de Mihail Sebastian.
1951 Premiera in S.U.A. a filmului Un tramvai numit dorinta, realizat dupa piesa cu acelasi titlu a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul a fost regizat de Elia Kazan, care a fost si regizorul piesei de teatru montata pe Broadway.
1974 A fost inaugurat, la Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, Monumentul Ostasului Roman.
1997 A intrat in vigoare Conventia ONU asupra interzicerii folosirii, stocarii, producerii si transferului de mine antipersonal.

Comentarii

comentarii