Cântec – de lebădă- despre România

Este un material superb pe care l-am primit pe internet și este mare păcat să nu îl vadă și alți români. NU are nevoie de prea multe cuvinte de prezentare fiindcă, se prezintă singur. Citiți, urmăriți și materialul video. Singura concluzie ar fi întrebarea: ce am fost și ce am ajuns? Dar, mai ales, cui trebuie să îi mulțumim că am ajuns ca Europa și lumea civilizată să ne privescă așa cum o fac: ca pe ultimii oameni din Europa. Și am fost elegant când spun acest lucru.

Nu de mult, un grup de prieteni, s-a întors dintr-un periplu turistic prin mai multe țări europene. Au fost plecați printr-o agenție de turism, cu servicii hoteliere și transport, cu program turistic adecvat. Acești români au plecat prin Europa ca să lase bani mulți în mai multe țări- și nu este vorba de bani puțini- fiindcă în program au fost trecute muzee celebre, obiective turistice și câte ale activități pentru care s-a plătit. La Paris, vizitarea turnului a costat 16 euro, un tur al muzeului Luvre a ajuns la 20, la L0nda, vizitarea Turnului Londrei a costat 19 lire, la Amsterdam …..în fine, aproape că nu a fost țară în care nu s-a plătit peste 200 de euro de persoană doar pe obiective turistice. Unde mai pui masa, cazarea și alte mărunțișuri. Și asta de la 50 de oameni odată. De la turiști, dar care au fost tratați ca și ..români. În Olanda, de pildă, aproape au fost refuzați la magazine de către vânzători. Asta în condiția în care în grup au fost profesori universitari, medici, economiști, oameni de afaceri.

Oare de ce s-a ajuns aici? Oare cine va spăla obrazul pătat și murdărit României ? Oare va mai ajunge România de azi la nivelul de respect pe care îl avea în lume pe vremea lui Ceaușescu când Johnny Holliday compune în 1970 acest cântec? Sunt multe întrebări, sunt multe semne de întrebare iar răspunsul, trebuie să îl dăm noi toți românii, dar în primul rând, politicienii care să lucreze pentru România dacă au fost aleși de Români. Vin alegerile, vine vremea să trimitem la București pe cei care ne vor hotărâ soarta în lume pentru alți patru ani. Măcar acum să votăm cu capul, cu judecata și nu cu patima politică sau cu ,,povești și legende”. Atenție: Materialul a fost făcut cu sufletul, cu sinceritate. Aici nu este vorba despre nostalgii comuniste sau patimi politice idioate, este vorba doar despre adevăr.

Materialul primit este următorul:

Scrisoare de la Ioana Bogdan, care acum trei-patru decenii, făcea emisiuni la TVR, alături de Tudor Vornicu:

Dragelor si dragilor, am primit de la un prieten, din Canada lui frantuzeasca, un cantec al lui Johnny Holliday, din 1970, de care n-am auzit niciodata. E atat de romanesc…Cred ca are la baza un cantec popular din Nord (Maramure, Oas).
In textura orchestrala sunt folosite instrumente romanesti. Ce face naiul in introducere…doina sfasietoare. M-a impresionat, in masura in care m-a stupefiat. Cum o fi aparut cantecul asta? De ce n-am auzit de el niciodata?
Sunt 41 de ani de cand se pare ca l-a cantat Johnny Holliday… Era la moda pe atunci folclorul romanesc, mai ales in Franta.
Marile noastre ansambluri folclorice, fie-le tarana usoara, din Vrancea, Maramures, Oas, Bistrita, Teleornman, Craiova, Constanta, Suceava si Bucuresti rupsesera gura festivalurilor folclorice din Europa si din alte lumi mai departate.
Iia romaneasca se purta pe tot globul (miscarea flower-power). Vezi si Marie Laforet la Cerbul de aur…si alte vedete…
Maria Tanase luase prestigiosul premiu “Charles Cross” in Elvetia, cu un disc bilingv cu cantece populare romanesti.
In Olanda se declansase o adevarata nebunie, ca si in Elvetia: cluburi cu dansuri si cantece în costume populare romanesti, cum sunt cele de dansuri latino la noi, acum. Cooperatia mestesugareasca inregistra castiguri enorme exportand costume populare: gagi, ilice, ii din borangic, traistute…
Pamantenii Nordului sau ai Alpilor alcatuiau ansambluri folclorice cu profil muzical-coregrafic, dupa model romanesc. Mi-aduc aminte ca am avut si eu in Albumul duminical o asemenea formatie din Elvetia. Se numea “Frunza verde” si umbla in turneu prin lume cu un program de cantece si dansuri populare romanesti, fara niciun picior de roman in distributie.
Ridicau salile in picioare pretutindeni. Si in Romania. La TVR au fost fantastici. Ne-au luat graiul.
Naiul nostru se invata la o scoala speciala, la Amsterdam . Zamfir zapacise lumea intelectuala si cinematografica a Apusului. Chinezii cantau in limba romana de te cruceai…
Ce s-o fi-ntamplat cu noi intre timp? . . .

(mai jos e şi traducerea cântecului în româneşte)

http://www.youtube.com/watch?v=JkDNS9AZBX0

LA CHANSON DU ROUMAIN (Cântecul românului)
Johnny Hallyday (France) – 1970

Quand j’étais enfant / Când eram copil
Je vivais très loin / Trăiam foarte departe
Au pays roumain / Într-o ţară română
Bleu et blanc / Albastră şi albă
Lorsque je rêvais / Atunci când visam
Toujours je voyais / Vedeam întotdeauna
Une fille aux yeux / O fată cu ochii
Gris et bleus / Gri-albaştri
Mais la vie s’est chargée / Dar viaţa s-a apucat
De pulvériser / Să pulverizeze
Sous son corps brute / Sub loviturile ei grele
Mes rêves d’enfants / Visurile mele de copil.
J’ai perdu la lutte / Am pierdut bătălia (lupta)
Jusqu’au point de chute / Până la pragul căderii
Je me suis enfui /Am fugit atunci
Vers d’autres pays /Către alte ţări
J’ai pris des chemins /Am apucat-o pe drumuri
Interdits /Interzise
Je suis le roumain /Eu sunt românul
Je viens de très loin /Am venit de foarte departe
J’ai cherché partout /Am cautat pretutindeni,
Comme un fou /Ca un nebun,
Mais la vie s’est chargée /Dar viata s-a apucat
De pulvériser /Să pulverizeze
Sous son corps brute /Sub loviturile ei grele
Mes rêves d’enfants /Visurile din copilărie
J’ai perdu la lutte /Am pierdut lupta
Jusqu’au point de chute /Până în pragul prăbuşirii
Te voilà enfin /Iată-te, în sfârşit,
Je te tends les mains /Îţi întind mâinile,
Mais il est trop tard /Dar e prea târziu,
Bien trop tard /Mult prea târziu…
Je t’ai tant cherché /Te-am căutat atâta,
Depuis mon enfance /Încă din copilărie
Mais mon heure de chance /Dar ceasul norocului meu (al şansei mele)
Est passée /A trecut…

 

http://www.youtube.com/watch?v=JkDNS9AZBX0

Comentarii

comentarii