Caras Severin – Minus 400 de medici – Judet in pragul colapsului sanitar?

În Caraș-Severin ar mai fi nevoie de încă 35 de medici de familie și 389 de medici de specialitate. În 22 de localități din Caraș-Severin există deficit de medici de familie. În mediul urban există doar 94 de medici de familie dintr-un necesar de 106 medici pentru orașe, cel mai mare deficit fiind înregistrat la Reșița, unde ar mai fi nevoie de încă 7 medici de familie.

Nici în sate situația nu stă pe roze, aici din necesarul de 89 de medici, doar 66 au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate din județ, deci ar mai fi nevoie de 23 de medici. Nu au niciun medic de familie localitățile: Brebu Nou, Ciuchici, Ciudanovița, Constantin Daicoviciu, Doclin, Domașnea, Gârnic, Goruia, Marga, Vrani, iar alte 9 localități din mediul rurar ar avea nevoie de medici suplimentari.

Nici la capitolul medici de specialitate nu stăm bine. Din numărul necesar de medici specialiști, 523, au contract cu CAS doar 134. În Caraș-Severin nu există niciun medic pentru specializările Alergologie și Imunologie clinică (necesar 9), Neonatologie (necesar 12), Neurochirurgie (necesar 12), Neurologie pediatrică (necesar 12) și Acupunctură (necesar 10). Pe primul loc la deficitul de medici în județ se află specializarea Medicină internă unde necesarul de medici specialiști se ridică la 30 de medici care lipsesc din sistem, urmată de specializarea Pediatrie cu un deficit de 22 de medici și Chirurgie generală – cu un deficit de 21 de medici.

În total, în județul Caraș-Severin este nevoie în momentul de față de 424 de medici, după un raport al CAS Caraș.

Comentarii

comentarii