Caraseni accizati cu mii de lei pentru cumparaturi legale de pe internet VIDEO

Peste 2.000 de persoane din toată ţară s-au trezit, peste noapte, că sunt cercetate penal după ce au cumpărat în urmă cu mai mulţi ani tutun vândut prin intermediul unor anunţuri postate pe internet de către un bărbat din Alba Iulia. Cumpărătorii, în majoritate vârstnici cu pensii mici, au fost chemaţi la Poliţie în oraşele în care domiciliază şi au fost puşi să dea declaraţii. Cu această ocazie li s-a adus la cunoştinţă faptul că sunt cercetaţi pentru infracţiunea de deţinere ilegală de produse accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita a 1 kg tutun de fumat.

Pentru cei mai mulţi dintre oameni, vestea proastă a căzut ca un trăznet, mai ales că achiziţiile de tutun au avut loc în perioada 2011 – 2015. În plus faţă de dosarul penal, oamenii au fost puşi să plătească sume foarte mari, calculate de birourile vamale judeţene din cadrul ANAF, reprezentând contravaloarea accizelor corespunzătoare cantităţilor de tutun achiziţionate de fiecare persoană. De exemplu, o femeie din Caransabeş care a cumpărat aproximativ 14 kg de tutun în perioada ianuarie 2013 – martie 2015, trebuie să achite accize în valoare de 5.367 de lei. Aceasta a plătit circa 100 de lei pentru un kg de tutun, respectiv o sumă totală, timp de doi ani, de aproximativ 1.400 de lei.O altă femeie, tot din Caransebeş, trebuie să achite accize de 3.044 de lei pentru că a cumpărat 7,9 kg de tutun în perioada octombrie 2014 – martie 2015.

Anchetatorii au solicitat de la Poştă şi de la firmele de curierat datele beneficiarilor şi astfel au ajuns la cumpărători. Mulţi dintre cei care au dorit să plătească banii, pentru a acoperi daunele pentru a scăpa de dosare nu au reuşit să facă acest lucru decât după mai multe demersuri la Poliţie şi la ANAF.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments