Cât de des ar trebui să-mi înlocuiesc tigaia antiaderentă?

Dacă vă place să petreceți timp în bucătărie, în fața aragazului, probabil că v-ați întrebat: cât de des ar trebui să-mi înlocuiesc tigaia sau tigaia antiaderentă? Cum știu când este timpul să iau o tigaie Tefal nouă?

Ei bine, totul depinde de dvs.! Iată de ce. În urmă cu zece ani, speranța de viață a unei tigăi antiaderente era de doi-trei ani. În zilele noastre, tehnologia s-a îmbunătățit. Ne putem aștepta la cinci până la șapte ani de la o tigaie cu un înveliș de calitate, precum o tigaie Tefal.

Dar, și este un mare dar: modul în care vă tratați tigaia antiaderentă va determina în cele din urmă cât timp va rezista. Nici tigăile antiaderente tradiționale (PTFE), nici cele ceramice (adesea prezentate ca fiind „ecologice”) nu vor rezista la fel de mult ca o tigaie din fontă, oțel carbon, cupru sau oțel inoxidabil. Pentru că ceea ce face ca o tigaie antiaderentă să nu se lipească este un strat subțire care acoperă suprafața de gătit – un strat de plastic la tigăile tradiționale și un material ceramic asemănător sticlei la tigăile ceramice. De obicei, tigăile ceramice se uzează mai repede, dar ambele stiluri sunt failibile și își vor pierde capacitatea antiaderentă în timp.

Din punct de vedere tehnic, puteți recicla o tigaie antiaderentă, dar trebuie să îndepărtați mai întâi stratul de acoperire antiaderentă, ceea ce nu este practic pentru majoritatea oamenilor. Din acest motiv, vă recomandăm să cumpărați o tigaie Tefal cu un strat de calitate și să o tratați corect pentru a minimiza impactul asupra mediului.

Oricât de mult ne-am dori ca ele să rămână imaculate pentru totdeauna, tigăile antiaderente au o dată de expirare. Uneori, însă, poate fi dificil să ne dăm seama când este timpul să le aruncăm, dar există câteva semne cheie la care trebuie să fim atenți. Deci, cum știți când este timpul să vă înlocuiți tigaia antiaderentă? Căutați trei semne revelatoare.

1. Dacă învelișul se desprinde în bucăți, aruncați-o.

În cele din urmă, nu există o dată limită pentru înlocuirea tigăilor antiaderente, dar uzura acestora este modul în care veți ști când trebuie să le înlocuiți pe fiecare.

În primul rând, ar trebui să verificați dacă nu sunt scame. Tigăile antiaderente sunt acoperite cu un material care le face, ei bine, antiaderente. Pentru unele tigăi, există un strat asemănător plasticului, iar pentru opțiunile ceramice, este un finisaj asemănător sticlei. Ambele pot începe să se ciobească și să se scorojească. Acesta e un semn că tigaia trebuie înlocuită.

Nu din motive de siguranță – învelișul nu va interacționa cu corpul dvs. și va trece direct prin el dacă este ingerat accidental. Acesta este motivul pentru care antiadezivul este folosit pentru a acoperi implanturile chirurgicale și suturile.

 În schimb, vă recomandăm să vă luați o tigaie Tefal nouă dacă a dvs. se ciobește, deoarece este neplăcut să mâncați bucăți de înveliș. Odată ce a început să se ciobească, probabil că va continua să se ciobească din cauza modului în care stratul antiaderent este lipit de tigaie. În zilele noastre, ciobirea este mai frecventă la tigăile antiaderente ceramice.

2. Dacă învelișul pare profund zgâriat și uscat.

Dacă tigaia a fost deteriorată folosind ustensile metalice sau alte obiecte ascuțite, veți vedea probabil linii de zgârieturi în tigaie care par albe și uscate. Acest lucru înseamnă că învelișul s-a uzat în acele zone, iar acestea vor deveni lipicioase – nu ceea ce vă doriți de la o suprafață antiaderentă.

Dacă învelișul este zgâriat, este posibil să fie încă utilizabil; veți vedea mai multă lipire, mai ales dacă este adânc zgâriat. Dacă suprafața pare albicioasă și uscată, este probabil ca învelișul antiaderent să se fi uzat într-o măsură care îl va face destul de lipicios. Folosiți mai multă grăsime pentru a evita lipirea, dar dacă vă luptați în mod constant cu ea, probabil că este timpul pentru o tigaie sau o oală Tefal nouă.

3. Dacă totul pare să se lipească pur și simplu.

Dacă mâncarea se lipește foarte mult, încercați mai întâi acest lucru: încălziți tigaia la foc mic timp de 30 de secunde, puneți înăuntru o linguriță de un ulei neutru și treceți-o cu o cârpă sau un prosop de hârtie, frecând tot interiorul tigaiei.

Dacă acest lucru ajută, grozav. Dacă nu, este cu adevărat timpul pentru o tigaie Tefal nouă. 

Practic, dacă vedeți deteriorări vizuale sau observați că se lipesc în tigaia dvs., acestea sunt indicii clare că este timpul să începeți să cumpărați o nouă tigaie de gătit. În cele din urmă, ar trebui să vă asigurați că tigăile dvs. sunt bine îngrijite pentru a preveni înlocuirea frecventă. Totuși, dacă a venit acel moment, există o mulțime de vase de gătit de calitate din care puteți alege.

Comentarii

comentarii