Cât sunt de protejați și de asistați social copiii rromi din județ?!

Joi, 26 martie 2015, s-a desfăşurat la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Caraş-Severin şedinţa trimestrială a Grupului de lucru mixt pentru romi. Pe ordinea de zi s-au regăsit un raport privind activitatea de asistenţă socială a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin acordată copiilor romi, un raport privind activitatea Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin referitoare la copiii care fac parte din grupuri dezavantajate, inclusiv populaţia şcolară de etnie romă şi aprobarea Strategiei Judeţului Caraş-Severin de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2015 – 2020 şi Planul de acţiune aferent. Alte teme de discuţie abordate au fost oportunitatea încheierii de parteneriate între Inspectoratul de Jandarmi Judeţean şi liderii romi în vederea prevenirii faptelor antisociale, precum şi prezentarea procedurii pentru solicitarea drepturilor de pensie pentru etnicii romi care au desfăşurat muncă într-un ghetou.

În ceea ce priveşte activitatea de asistenţă socială, conform informaţiilor furnizate de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, la sfârşitul anului 2014 în centrele de plasament de pe raza judeţului Caraş-Severin se aflau 68 de beneficiari de etnie presupusă romă, cu vârste cuprinse între 4 – 25 de ani. La nivelul Serviciului de Adopţii şi Postadopţii a fost instrumentat în cursul anului anterior un număr de 136 de cazuri, dintre care 7 copii presupuşi romi şi un copil declarat rom au fost adoptaţi. În ceea ce priveşte Serviciul de Asistenţă Maternală, la sfârşitul anului 2014 un număr de 130 de copii presupuşi romi şi alţi 14 cu etnia declarată se aflau în grija asistenţilor maternali profesionişti.

Activitatea Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin cu privire la absenteismul/abandonul şcolar manifestat în rândul populaţiei de etnie romă vizează identificarea elevilor aflaţi în situaţii de risc major de abandon, realizarea unor strategii didactice adecvate, atragerea sprijinului familiei şi implicarea părinţilor care manifestă o atitudine negativă faţă de educaţie, atragerea sprijinului reprezentanţilor comunităţii şi ai altor parteneri relevanţi de la nivel local şi judeţean. În vederea facilitării relaţionării cu elevii provenind din rândul populaţiei şcolare de etnie romă, Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin a vizat favorabil solicitările unităţilor de învăţământ în ceea ce priveşte medierea şcolară, existând în prezent în Caraş-Severin un număr de 11 mediatori şcolari, cu statut de angajat.

Referitor la Strategia de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor pentru perioada 2015 – 2020 şi Planul de acţiuni aferent, aceasta a fost realizată ţinând cont de Hotărârea de Guvern nr. 18 din ianuarie 2015, cu scopul identificării problemelor cu care se confruntă populaţia de etnie romă din judeţul Caraş-Severin şi a principalelor direcţii de acţiune pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii, a condiţiilor de trai şi integrarea în viaţa socială, economică şi culturală a membrilor comunităţii rome.

Comentarii

comentarii