Cateva idei despre ce plante cultivam in balcon

Impodobirea balconului cu flori si plante decorative are rol atat la infrumusetarea cladirii precum si la crearea unui colt de relaxare si odihna , transformandu-l intr-o adevarata gradina miniaturala. Plantele ornamentale sau cele cu flori pot fi cultivate in jardiniere, vase suspendate, ghivece asezate pe mici polite si etajere fixate de peretii balconului sau pe balustrada sa in cazul unui balcon deschis, in timp ce plantele de dimensiuni mai mari pot fi asezate in ciubere mari.

Ce plante cultivam in jardinierele din fata ferestrei?

Atunci cand apartamentele nu sunt dotate cu balcoane , putem aseza jardinierele in fata ferestrelor. In acest caz putem cultiva in ele plante pitice , de talie mica. Tot ce trebuie sa facem este sa tinem cont de preferintele plantelor fata de lumina si sa le alegem in functie de expunerea ferestrelor apartamentului precum si in functie de perioada lor de inflorire, astel incat vom avea urmatoarele posibilitati:

Plante care infloresc primavara si ferestre insorite

Pentru aceasta situatie vom alege urmatoarele plante cu flori: bumbisori (Bellis), pansele (Viola), lalele (Tulipa), narcise ( Zarnacadele).
Pentru ferestrele cu expunere catre umbra: florile de Nu nu uita (Myosotis) si nasturasii ( bumbisorii) sunt cele mai potrivite alegeri.

Plantele cu inflorire vara

Pentru ferestrele cu expunere catre soare putem alege dintre urmatoarele variante: petunii, muscate, craite, verbene, dalii pitice, in timp ce pentru ferestrele asezate spre nord vom alege begonii cu tuberculi (Begonia tuberhybrida), condurasi sau cercelusi (Fuchsia).

Dintre plantele cu inflorire de toamna atat pentru ferestre cu soare cat si pentru cele cu umbra se pot alege: ochiul boului pitic (Calistephus) sau tufanele pitice (Chrysanthemum).

Ce plante cultivam in balcon?

Aceleasi considerente de mai sus trebuie respectate si atunci cand decidem florile pe care le vom planta in ghivece si jardiniere pe care le vom pastra pe balcon : conditiile de lumina. Vom avea ca si mai inainte cateva situatii:

Plante cultivate in jardiniere fixate de coama balustradei

Pentru balcoane insorite se preteaza : petunia, muscata pletoasa (Pelargonium), verbena, nasturasi ( Bellis), panselute (viola)., ochiul boului, in timp ce pentru balcoanele cu umbra avem de ales dintre: Begonia cu tuberculi sau condurasi.

Plante cultivate in jardiniere asezate la baza balustradei

Pentru balcoane cu expunere catre soare cele mai potrivite flori sunt: muscatele, craitele inalte (Tagetes), carciumaresele ( Zinnia), Dalia pitica (Dahlia), salvia, celosia ( Creasta cocosului).

Pentru bacoane umbrite: craite pitice (Tagetes), Fuchsia ( cercelusi), begonia ( Ghetisoara), urzicuta (Coleus).

Cum plantam florile in jardiniere?

Plantele din jardiniere pot fi plantate pe doua randuri: in fata plantele pitice sau cele curgatoare, iar in spate plantele inalte si cu crestere verticala. Se pot crea ghivece cu petunii albe curgatoare alaturi de muscate rosii, sau petunii albastre pletoase combinate cu craite galbene, sau salvie cu flori rosii pe randul din fata si regina noptii aba pe randul din spate. Combinatiile sunt nenumarate si puteti sa va puteti imaginatia la incercare cultivand poate doar o singura specie pe trei randuri : numai petunii sau numai begonii, pentru niste jardiniere cu adevarat bogate. Numarul de randuri se va stabili in functie de dezvoltarea la maturitate a plantelor. In general la un metru liniar se planteaza 6-10 fire de petunii sau 5-6 fire de muscata.

Plante cataratoare in ghivece mari

Nu trebuie sa uitam de frumoasele plante urcatoare care ne pot transforma balconul intr-o adevarata oaza de relaxare. Le putem planta in hardaie mari pe care sa le asezam in colturi.
Pentru balcoanele insorite putem alege: vita de Canada (Parthenocyssus quinquefolia) , vita japoneza (Parthenocyssus tricuspidata), zorele ( Pomoea) sau dintre mai multe soiuri de trandafiri urcatori.

Pentru balcoane umbrite: Clematis (clematite), caprifoi ( Lonicera sau Mana Maicii Domnului).

Plante cultivate in vase suspendate si ghivece fixate pe perete

Sunt preferate plantele curgatoare ale caror lastari atarna precum telegraful ( tradescatia), asparagus. muscatele curgatoare (Pelargonium), petuniile, cercelusi, voalul miresei (Chlorophytum).

Cum ingrijim plantele cultivate pe balcon?

Lucrarile pentru ingrijirea acestor plante sunt simple si la indemana oricui. Constau in udarea perioadica (dimineata si seara), astfel incat pamantul sa fie mereu reavan, indepartarea florilor trecute si a partilor uscate, afanarea periodica a solului si aplicarea de ingrasaminte.

Afanarea solului din jardiniera sau din vase se face cu ajutorul unui betisor ascutit. Aceasta lucrare care se va repeta de fiecare data cand pamantul va forma la suprafata o crusta, favorizeaza patrunderea apei si aerisirea radacinilor.
Ingrasarea suplimentara a florilor se va aplica in timpul verii, o data la doua saptamani, iar in cazul plantelor viguroase, chiar saptamanal. Se pot folosi ingrasaminte complexe pentru plante cu flori care contin principalele substante nutritive necesare. Acestea se administra sub forma de solutie dizolvata in apa. Se vor respecta cantitatile recomandate pe sticlele cu ingrasamant. Aplicarea solutiei hranitoare se face intotdeauna dupa un udat.

Pentru cei care doresc metode ecologice de ingrasare a pamantului de flori se poate folosi gunoi de pasari fermentat, dizolvat cu apa (1 parte gunoi de pasari la 20 de parti apa). Se mai poate folosi si apa rezultata in urma spalarii carnii sau a pestelui, filtrata bine pentru a nu prezenta bucati de carne, peste sau grasime care pot putrezi in pamant , emanand un miros urat si impiedicand aerisirea radacinilor.

Sursa si locul din care puteti afla mai multe lucruri interesante: http://www.renovat.ro/ce-plante-cultivam-in-balcon-idei-de-infrumusetare-p-1065/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+renovat_ro+%28Renovat.ro%29

Comentarii

comentarii