Cauze ale metabolismului lent – de ce punem in greutate foarte usor- greutatea ideala

Metabolismul este procesul prin care corpul transforma ce mananci si ce bei in energie. Chiar si atunci cand te odihnesti, corpul are nevoie de energie pentru a respira, pentru ca sangele sa circule si celulele sa se regenereze. Metabolismul tau este incet si dai vina pe el pentru ca te ingrasi? Uite cateva cauze ale metabolismului lent.

Numarul de calorii pe care corpul tau le foloseste pentru functiunile de baza ale corpului se numeste rata metabolica de baza. Ea este influentata de mai multi factori:

– marimea corpului si compozitia sa. Persoanele supraponderale, cu o masa musculara mai mare ard mai multe calorii, chiar si atunci cand se odihnesc. Astfel, ele au o rata metabolica de baza rapida.

– sexul. Barbatii au mai putina grasime si o masa musculara mai mare decat femeile, atunci cand este comparata aceeasi categorie de varsta. Acesta este motivul pentru care ei ard mai multe calorii.

Citeste si Care este, de fapt, greutatea ideala

Ce greutate ar trebui sa am? Intrebarea suscita ingrijorare si idei false, atunci cand urcam pe cantar. Nutritionistii spun ca cel mai important nu este indicele de masa corporala. Greutatea ideala variaza in functie de sex, de varsta sau de constitutie, iar uneori centimetrul este cel care spune daca o persoana este supraponderala. Care este, de fapt, greutatea ideala?

Greutatea normala este cea pe care o avem in mod natural, fara sa fie nevoie de un regim de slabire. Greutatea de echilibru (set point) este cea pe care o avem atunci cand mancam suficient cat sa nu ne mai fie foame. Un punct de stabilitate variaza cu 5 kilograme, in plus sau in minus. Poti cantari 55 kg intr-un moment al vietii tale, iar in alt moment sa cantaresti 58 de kg, fara sa fii in afara marjei greutatii naturale.

Pot calcula greutatea ideala?

O alta metoda de a stabili greutatea ideala este calcularea indicelui de masa corporala. Acest calcul consta in a imparti greutatea la patratul inaltimii. Nutritionistii spun ca indicele de masa corporala este util pentru a produce statistici la scara mondiala, mai putin pe plan personal si nu corespunde greutatii ideale. Nici acesta nu ia in calcul diferentele de sex sau diferentele dintre sportivi, care au muschii grei si persoanele sedentare.

Care trebuie sa fie masa grasa corporala?

Masa grasa corporala recomandata se situeaza intre 15 si 20%. Ea trebuie mentinuta sub 30% pentru femei si sub 20% pentru barbati, pentru a micsora riscul de boli cardiovasculare. Cu cat nivelul de masa slaba (muschi) este mai mare, cu atat este mai bine pentru sanatate si longevitate?

Cifrele de pe cantar sunt importante, insa modul in care sunt repartizate grasimile este mai important pentru sanatate. Surplusul de grasime la nivelul bazinului este mai putin periculos pentru sanatate decat cel de la nivelul abdomenului. Pericolul intervine cand centimetrul arata mai mult de 100 cm la un barbat si 88 cm la o femeie. In acest caz apare sindromul metabolic, ceea ce inseamna ca grasimea a inceput sa imbrace organele interne.

Pentru a evita sindromul metabolic este bine sa faci miscare zilnic. Nu vorbim neaparat de ore de antrenament petrecute la sala. Mersul pe jos, urcatul scarilor, menajul sau gradinaritul sunt activitati fizice care iti permit sa iti mentii o greutate de croaziera.

Miscarea intensa este recomandata in special dupa un regim de slabire ale carui rezultate trebuie stabilizate. Efectele revenirii la alimentatia de dinainte de regim pot fi contracarate prin sport.

– varsta. Odata cu inaintarea in varsta, masa musculara si si viteza cu care arzi caloriile scad, metabolismul fiind lent.

Multi oameni cred despre kilogramele in exces ca se datoreaza unui metabolism lent. In majoritatea cazurilor, problema este generata de consumul mai multor calorii decat sunt arse. Chiar si cei ce fac miscare in mod regulat anuleaza efectele benefice ale sportului mancand in exces. Totusi, si un metabolism lent poate duce la ingrasare. Haideti sa vedem care sunt cauzele lui.

1. Mostenirea genetica

Exista oameni care au norocul sa mosteneasca un metabolism rapid. Daca nu te numeri printre ei, iti poti ajuta metabolismul sa devina mai rapid prin exercitii fizice.

2. Varsta

Este cunoscut faptul ca masa musculara consuma mai multe calorii decat tesuturile de grasime. Odata cu imbatranirea, masa musculara scade in mod natural si odata cu ea metabolismul. Exercitiile sunt importante pentru orice grupa de varsta, iar pentru un metabolism rapid este recomandata practicarea sportului de catre toti adultii cu varsta peste 25 de ani.

3. Stilul de viata

Anumite medicamente, in special cele folosite in tratarea depresiei, pot duce la incetinirea metabolismului. Acelasi lucru se intampla si daca sari peste una sau mai multe mese ale zilei. In aceasta situatie corpul intra in modul de supravietuire si incetineste metabolismul, pentru a face rezerve de calorii. Ca metabolismul sa functioneze la parametri normali, mananca dupa un program bine stabilit.

4. Prea multe calorii

Cand organismul este alimentat cu mai multe calorii decat arde, creste nivelul zaharului din sange. Tesuturile nu pot asimila glucoza divizata partial, iar aceasta se acumuleaza in celule si duce la incetinirea metabolismului.

5. Boala Cushing

Boala Cushing reprezinta un dezechilibru format cand tesuturile sunt expuse la cortizol. Cortizolul este hormonul responsabil de mentinerea metabolismului proteinelor, al carbohidratilor si al grasimilor pentru o perioada lunga de timp. Aceasta expunere prelungita incetineste metabolismul si duce la obezitate, grasime in zona gatului si fata rotunda.

6. Hipotiroidismul

Hipotiroidismul este un dezechilibru caracterizat prin functionarea prea slaba a glandei tiroide. Atunci cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni, toate procesele din corp, incluzand metabolismul, incetinesc.

7. Diabetul

Nu este clar de ce diabeticii au metabolismul lent, dar se pare ca au mai multe probleme cu luarea in greutate decat nediabeticii. Acest lucru poate fi pus in legatura cu nivelul ridicat de zahar din sange, care pacaleste organismul. Organismul crede ca i s-a furnizat multa energie si incetineste metabolismul.
curademiere.ro

Comentarii

comentarii