Caz unic in Romania – Cine va conduce Consiliul Județean până la alegeri?

Cine va conduce Consiliul Județean până la alegeri? Este întrebarea ce se află în aceste zile pe buzele tuturor. Situația e cum nu se poate mai complicată la forul superior al județului, având în vedere că președintele Sorin Frunzăverde și-a pierdut funcția în urma unui ordin emis de Prefectul județului. Ionesie Ghiorghioni și-a pierdut și el postul de vicepreședinte, în urma condamnărilor, iar Ilie Iova, singurul care conduce în acest moment județul, își va da demisia în 26 aprilie.

Pe 21 aprilie este programată o ședință de Consiliu Județean, iar pe ordinea de zi se află numirea unui nou vicepreședinte, care ar trebui să conducă forul până la alegeri. Însă situația este extrem de tensionată, având în vedere că niciunul dintre actualii consilieri nu ar renunța la posturile pe care le ocupă pentru a fi, numai pentru o lună, președinte. Așadar, există mari șanse ca ședința din această săptămână să se finalizeze întocmai ca și cea de data trecută, iar partidele să nu ajungă la nicio înțelegere. În acest caz, Consiliul Județean va rămâne fără manager.

Potrivit legii, Prefectul județului poate emite o înștiințare către Consiliul Județean, în vederea alegerii unui nou președinte. Nici acest lucru nu este valabil în Caraș, atâta timp cât Sorin Frunzăverde a anunțat că va ataca Ordinul de încetare a mandatului emis de Prefectură. În acest caz, neexistând o decizie definitivă, nu se poate alege un nou președinte. Ipoteza despre care se vorbește în aceste zile este ca Darian Ciobanu, secretarul județului, să devină până la alegeri șeful instituției, cu statut de ordonator de credite și drept de semnătură.

Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o numire din partea Ministerului Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice.

Comentarii

comentarii