CE a publicat RAPORTUL MCV. Cel mai DUR raport pe Justitie pentru Romania

sediu cePurtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, a prezentat concluziile raportului despre evolutia Justitiei din Romania, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Concluziile si tonul acestui document urmeaza sa aiba un impact extrem de puternic asupra procesului de aderare a tarii noastre la Spatiul Schengen.
Comisia Europeana solicita, in raportul MCV privind Romania, ca parlamentarii incompatibili sa demisioneze, iar celor care sunt anchetati penal sa le fie ridicata imunitatea, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Mark Gray.
El a apreciat, raspunzand unei intrebari, ca s-au facut „ceva progrese” in acest domeniu, dar ca apar si cateva probleme. Gray a explicat ca, pe de o parte, exista un Statut al parlamentarilor, care trebuie adus „pe calea corecta”, insa in acelasi timp se discuta si despre un cod de conduita al parlamentarilor.”in raport se precizeaza ca este nevoie de reglementari clare. (…) Avem inca niste semne de intrebare. Aceste prime masuri fac parte dintr-un pachet si exista indoieli semnificative in legatura cu acest proces si noi vom monitoriza cu multa atentie”, a mai spus Mark Gray.
Pe de alta parte, Romania indeplineste conditiile specifice pentru intratea in Schengen, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, dupa prezentarea principalelor puncte din raportul MCV.
„Da, Comisia crede ca Romania indeplineste conditiile specifice de intrare in Schengen. Ar trebui sa fim corecti sa spunem ca totul a fot tratat ca un soi de exercitiu. Acesta nu este un raport pe Schenghen, ci dor unul dintre obiectivele pe care Romania trebuie sa le indeplineasca”, a precizat Mark Gray, intrebat daca Romania indeplineste conditiile de intrare in spatiu Schengen. Concluziile raportului CE de miercuri vor avea urmari in procesul de intrare a Romaniei in Schengen. Olanda si Germania sunt tarile care au blocat in ultimele luni o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei, anuntand ca pentru a accepta acest lucru asteapta progrese in raportul MCV al Comisiei Europene.
Totodata, oficialii UE sustin necesitatea revizuirii regulilor privind libertatea presei.
Purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, a prezentat, la aceasta ora, principalele concluzii ale raportului:
„Este nevoie pentru stabilirea unor timpi reali de implementare a acestor reguli. Institutiile cheie, ca ANI, au continuat sa se dezvolte. Avem insa o ingrijorare: in cazul DNA, acesta a continuat sa rezolve cazuri de coruptie. in legatura cu spalarea de bani, au fost facute progrese, dar este si o ingrijorare aici in legatura cu lipsa unor statistici.
Noul Guvern a avut o oportunitate excelenta sa consolideze toate aceste lucruri. Comisia va monitoriza progresul si va elabora un alt raport pana la sfarsitul anului.
Comisia crede ca Romania indeplineste conditiile specifice pentru aderarea la Schengen. Totul a fost tratat ca un soi de exercitiu. Nu este un raport pe Schengen, ci doar cateva dintre obiectivele pe care Romania trebuie sa le indeplineasca.
Romania este intr-o situatie aparte. si-a luat niste angajamente in momentul aderarii. Avem un mecanism special care se aplica Romaniei si Bulgariei. Comisia va coopera in continuare pentru a se esigura ca angajamentele sunt respectate.
Exista un sentiment de incredere si, faptul ca Ponta se intalneste cu Barroso, luni, e un exemplu bun al dialogului cu autoritatile romane.
E importat sa transmitem mesajul ca exista un acord intern intre presedintele Basescu si Ponta, care va spori, speram noi, sentimentul de stabilitate in sistemul politic din Romania.
Am avut foarte multe intalniri cu ministrii-cheie din Romania in ultimele luni si asta arata ca avem incredere in Romania.
Consiliul a adoptat concluzii, spunand ca, din punct de vedere tehnic, Romania si Bulgaria sunt gata sa intre in spatiul Schengen. Nu stiu ce o sa se intample in viitor.
O mass-media libera si pluralista este extrem de importanta. Multi jurnalisti si-au exprimat ingrijorarea cu privire la mass-media din Romania. Am avut multe cazuri in care reprezentati de inalt nivel, ca judecatorii, au fost supusi presiunii unor atacuri, hartuiri, prin intermediul presei.
Reclamatiile au fost primite din partea unor organisme ca CCR, CSM, iCCJ. Trebuie analizata aceasta problema. Cred ca se face si o campanie politica, dar in mai multe cazuri, s-a intrecut limita.
in ceea ce priveste independenta justitiei, era de sperat ca pana acum sa fie un procuror general si un sef al DNA in functie, iar asta nu s-a intamplat.
S-au inregistrat progrese, dar mai sunt multe de facut.”
Mecanismul de Cooperare si Verificare – pe scurt MCV – a fost instituit odata cu aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. tara noastra nu reusise ca, pana la momentul 1 ianuarie 2007, sa rezolve toate probemele din sistemul judiciar. Nici pana in ziua de astazi nu au fost indeplinite toate obiectivele.
Anual, sau chiar de doua ori pe an, expertii europeni vin in Romania pentru a culege date cu privire la respectarea statului de drept, lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate.
Din 2007 si pana acum, Romania a inregistrat progrese. Printre cele mai laudate institutii au fost Directia Nationala Anticoruptie, Agentia Nationala de Integritate si Parchetul General. Anul trecut, insa, situatia a fost diferita. in raportul publicat in vara anului 2012, imedat dupa declansarea procesului de suspedare a presedintelui Traian Basescu, expertii Comisiei Europene au spus ca Parlamentul si Guvernul nu respecta statul de drept.
Tot atunci, premierul Victor Ponta a primit si o lista cu 11 puncte pe care trebuia sa le rezolve urgent. Printre acestea se numara garantarea atributiilor Curtii Constitutionale, invitarea tuturor partidelor politice si autoritatilor guvernamentale sa respecte independenta sistemului judiciar, numirea in functia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucura de sprijinul diferitelor partide, dar si abtinerea de la numirea in posturi de ministru a persoanelor impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti in materie de integritate sau o procedura transparenta pentru numirea sefilor parchetelor.

Comentarii

comentarii