Ce punem in farfurie – Cele mai periculoase chimicale din alimente

DESPRE

Numarul mare al bolilor grave despre care auzim zi de zi este datorat in mare masura poluarii alimentelor pe care le consumam zilnic. Chiar daca citim etichetele de pe ambalaje, sunt multe denumiri carora multi dintre noi nu le cunoastem explicatia si care ascund substante periculoase pentru sanatate. Iata care sunt cele mai periculoase chimicale din alimente care ne pot distruge sanatatea.

Nitritii
Nitritii sunt substante care adaugate in sare, prelungesc termenul de expirare al carnii. Ei dau culoare si aspect imbietor atat carnii cat si produselor procesate din carne (mezeluri), carora le maresc si durata de valabilitate. Consumul regulat al acestor produse, in special al produselor procesate poate declansa alergii, dureri de cap si ameteli, iar pe termen lung poate produce cancer. Concentratia nitritilor din produsele procesate nu ar trebui sa depaseasca 70 mg/kg, asa ca urmariti etichetele, dar oricum e mult mai sanatos sa limitati consumul lor.

Aspartamul, indulcitor artificial
Aspartamul contine fenilalanina, acid aspartic si metanol, compusi care se regasesc si in alte alimente pe care noi le consumam. Parerile in cazul consumului de aspartam sunt impartite, unii oameni de stiinta considerand ca o doza zilnica de 40 de miligrame pe kg de greutate corporala nu ar fi periculoasa. Totusi fenilalanina, consumata in exces poate avea efect negativ asupra sanatatii creierului, in special la copii, sau alte efecte mai putin grave precum dureri de cap sau tulburari intestinale.

Daca nu sunteti obligati de anumite afectiuni, consumati in loc de zahar, miere, care este un indulcitor natural mult mai sanatos.

Colorantii artificiali
Colorantii artificiali folositi in special in produse de cofetarie si patiserie, in sucurile carbogazoase sau asa-numite naturale din magazine, in unele iaurturi cu fructe (care de fapt nu contin fructe, ci doar arome si coloranti) dar si in alte produse semipreparate, pot conduce la stimularea celulelor cancerigene sau la tulburari ale sistemului nervos. Ca si in alte cazuri, tot copiii sunt cei mai expusi.

Alimente organice recomandate de nutritionisti

Parabenii
Parabenii sunt conservanti folositi masiv in produsele cosmetice: sampon, fond de ten, creme, lotiuni de corp, geluri de dus etc. Unii oameni de stiinta considera parabenii foarte periculosi pentru riscul de aparitie al cancerului de san sau pentru riscul de infertilitate. Sunt recomandate produsele naturale pe baza de plante. Mai grav este ca parabenii se pot intalni si in unele medicamente, in unele bauturi si chiar in unele alimente – in produse de patiserie sau in semipreparate. Atentie, din nou la etichete.

Grasimile trans
Grasimile trans sau uleiurile hidrogenate sunt cele mai nesanatoase grasimi pe care le putem consuma. Noile legi obliga producatorii sa specifice pe eticheta produsului procentul de grasimi trans continut. La un semipreparat sau preparat cu mai putin de 1 gram de grasimi trans, producatorii au obtinut dreptul sa treaca zero la rubrica de compusi continuti, dar daca consumi trei produse de acelasi gen cantitatea de grasimi trans poate ajunge la aproape trei grame, de exemplu. Cele mai bogate produse in grsimi trans sunt produsele de tip fast-food, de care e bine sa va feriti si sa le consumati cat mai rar, sau deloc.

Afla tu mai multe cu un clik aici: https://www.curademiere.ro/cele-mai-periculoase-chimicale-din-alimente/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+CuraDeMiere+%28Cura+de+Miere+-+Revista+online+de+bun+gust%29

Comentarii

comentarii