Ce trebuie să facem pentru a avea mușcate perfecte

O udare ca la carte ar trebui facuta cu apa fiarta si racita, apa distilata, apa de ploaie sau apa decantata. Chiar daca nu pare, muscata este destul de sensibila asa ca nu trebuie niciodata udata direct pe frunze ci doar direct in pamant. In zilele foarte calde de vara ea trebuie udata mai des, chiar si la doua zile. Udarea se va face fie dimineata, fie seara.

Recomandare: Muscate tiroleze, curgatoare – ingrijire, inmultire, boli si daunatori si multe alte informatii utile

Daca va doriti muscate pline de flori trebuie sa stiti ca acest lucru nu va fi posibil fara sa aplicati un fertilizant special pentru muscate. Acesta trebuie aplicat cam la 4-6 saptamani sau in functie de specificatiile fertilizantului folosit. Tot pentru stimularea infloririi trebuie ciupite varfurile plantei din cand in cand.

Muscata este o planta ce se inmulteste foarte usor, lucru care o face sa fie atat de intalnita in curtile si gradinile noastre. Daca aveti o muscata adulta ( peste doi ani) atunci primavata puteti divide radacina si sa o plantati in alt ghiveci. Cea mai folosita metoda de inmultire este butasirea: se iau crengute viguroase de 6-10 cm care se rup si se aseaza in apa la lumina. Cand au facut radacini acestea se planteaza in ghiveci cu pamant. Se uda bine pentru a se inradacina corespunzator si se aseaza la lumina.

Iata si: cum ingrijesti muscatele corect: despre plantare, inmultire, ciupire si intretinere

Muscatele nu sunt ferite de boli si daunatori. Ele pot dezvolta putregaiul cenusiu cauzat de udarea in exces – afecteaza in special radacina. Se trateaza cu fungicide procurate de la magazinele de specialitate, diluate in proportiile specificate pe ambalaj. O alta boala frecventa la muscatele curgatoare este rugina, aparitia unor pete maronii pe frunze; se trateaza cu Dithane M 45 sau Bavistin diluate in cantitatile specificate pe ambalaj.

Daunatorii frecvent intalniti la muscatel sunt afidele si paduchii lanosi. Identificarea acestora este simpla, deoarece apar pe frunze sau tes o panza fina intre ramurile florii. Se elimina cu insecticide specifice ce se cumpara de la florarii sau magazine de specialitate.

Vezi si: Cum pastram muscatele iarna

Exista cativa factori care determina uscarea muscatei. Dintre acestia, precizam ca:

a) pe timp de iarna, chiar daca muscata si-a pierdut frunzele, nu trebuie tinute la intuneric, ci in spatii aerate, cu temperatura de minim 15 grade C si in semi�ntuneric, nu i se administreaza ingrasaminte si se uda o data la 7-10 zile;
b) amplasarea ghiveciului in zone umbroase sau semiumbra influenteaza negativ cresterea si inflorirea ;
c) udarea in exces conduce la putrezirea radacinii;
d) pastrarea apei in exces din farfurioara ghiveciului favorizeaza putrezirea radacinii;
e) aplicarea unei cantitati mari de fertilizant genereaza caderea frunzelor;
f) curentii puternici de aer si temperaturile sub 15 grade C determina uscarea plantei.

Sursa – https://www.renovat.ro/greseli-care-omoara-muscata-p-2178/?utm_source=feedburner&utm_medium=email

Comentarii

comentarii