Cel mai mare adăpost antiaerian din Reșița, nu are stăpân – Acesta poate salva viața a mii de reșițeni EXCLUSIV VIDEO

Cel mai mare adăpost antiaerian din Reșița, nu are stăpân. Acesta și locația sa, a fost descoperit de presă – colegul Hardy Chwoika de la Radio Reșița. Practic, din puncte de vedere al actelor, acesta nu există, nu mai apare în nici o evidență, Primăria Reşiţa ar dori să se implice în preluarea și reabilitarea acestuia, dar conform legii. Cel mai mare adăpost de protecţie civilă din oraș și se pare că și unul dintre cele mai mari adăposturi de protecţie civilă din Caraş-Severin, este situat în Reşiţa și este săpat într-un perete de piatră al Dealului Mare din marginea Reșiței.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a publicat recent lista adăposturilor de protecție civilă din toată România. Documentul cuprinde 4.358 de locuri în care cetăţenii s-ar putea adăposti în caz de bombardament. În Caraș-Severin sunt 45 de astfel de adăposturi: Reșița are 32, la Caransebeș și Oțelu Roșu sunt câte 4, în Băile Herculane sunt două, iar în Anina – niciunul. În funcție de mărime, acestea au capacități de adăpostire cuprinse între 30 și 300 de persoane. Din păcate, nu toate sunt conforme.

La Reşiţa există unul dintre cele mai mari adăposturi antiaeriene din județ. Potrivit colonelului în rezervă Ilarie Buşe, are o capacitate de câteva mii de persoane. Adăpostul avea instalaţie electrică, sisteme de aeraj, bănci din lemn, grupuri sanitare, canalizare, generatoare de curent electric şi mai multe ieşiri. Buncărele și tunelurile erau prevăzute cu porți și uși blindate. Totul a fost calculat și construit în așa fel încât să ofere protective maxima. Și din aer și de la sol. Se pare că a fost construit pentru preluarea angajaţilor fostului Combinat Siderurgic, care înainte de 1989 număra în jur 16.000 de salariați. Acesta este unul dintre adăposturi și este săpat în stâncă lângă fosta clădire a laboratoarelor de la Secția oțelărie.

Conform unor informații, combinatul – la fel ca și UCMR și alte intreprinderi din județ, mai are câteva adăposturi în caz de nevoie. Aceleași surse ne-au informat că aproape toate aceste adăposturi săpate în dealuri, sunt într-o stare avansată de degradare. La UCMR, asemenea adăposturi există între Secția 550 Diesel și Secția 460 Mecanică grea. Un altul este în spatele direcțiunii iar un al treilea, este în zona Tratamente termice. Toate acestea – ca și sistemul de alarmare, erau gestionate de o structură bine pusă la punct ce funcționa înainte de 1989 – ALA – Apărarea Locală Antiaeriană – acum desființată.

Căile de acces în adăpost erau blocate cu mai multe rânduri de porți metalice blindate, porți care din păcate – la fel cum s-a întâmplat și cu obiectele și instalațiile din adăposturi, au fost prădate în repetate rânduri. Acum, acest obiectiv strategic, nu mai are nici o ușă blindată, nu mai are bănci, nu mai are nimic metalic, adică nimic din ,,fer”. iar prietenii, știu de ce și cine. Adăpostul, ajuns astăzi într-o stare deplorabilă de degradare, plin de gunoaie și deşeuri aruncate de localnici în decursul a câtorva zeci de ani, este al nimănui, pentru că nu apare în niciun document, nici la TMK, nici la primăria urbei, nici în evidențele ISU. Pentru o evidenţă clară a adăpostului din Dealul Mare, aflat în imediata vecinătate a TMK, Primăria Reșița a inițiat o serie de discuții cu conducerea societăţii.

Potrivit normelor ISU, adăposturile de protecţie civilă sunt în grija SVSU al primăriilor, al asociațiilor de proprietari, iar în caz de pericol, încăperile trebuie să fie funcționale în maxim o zi. În Caraș-Severin mai există și alte spații ce ar putea adăposti zeci de mii de persoane: de la subsoluri la adăposturi amenajate precum cele de la Prefectură și Spitalul Județean și până la peșteri sau tuneluri. În ceea ce privește adăpostul fără stăpân din Dealul Mare, la o adică, ar putea fi folosit ca adăpost așa cum arată el acum. Simplu fapt că este săpat în stâncă la câteva sute de metri adâncime, dă o șansă de supraviețuire celor care ar intra în el.

Comentarii

comentarii

One thought on “Cel mai mare adăpost antiaerian din Reșița, nu are stăpân – Acesta poate salva viața a mii de reșițeni EXCLUSIV VIDEO

Comments are closed.