Cele mai ciudate trucuri cosmetice din toate timpurile

Imaginatia feminina depaseste orice limite, mai ales cand vine vorba de imaginea personala. Trucuri de infrumusetare se pot crea cu cele mai nebanuite ingrediente. Pe vremea cand inca nu aparusera rujurile, fardurile, cremele pe care le folosim astazi, femeile erau nevoite sa improvizeze. Iata cateva dintre cele mai ciudate metode pe care femeile le-au incercat pentru a fi frumoase.
Parul rosu, cu orice pret
In timpul domniei reginei Elisabeta (1558-1603), femeile din Anglia erau determinate sa imite parul rosu al reginei. Desigur, in acea perioada ele nu dispuneau de tehnologia de astazi in materie de cosmetica a parului asa ca au recurs metode „home made”: un amestec de plumb, nestins, sulf si apa pentru colorare dar si peruci. Acest amestec special cauza adesea greata, dureri de cap si sangerari nazale- un pret pe care femeile din acea perioada il plateau pentru frumusete.

Intretinerea perucilor
Perucile erau in mare voga in sec al XVIII-lea. La curtile regale era o adevarata traditie pentru perucile ornate si sculptate, ca semn al apartenenetei la clasa superioara. Pentru a le mentine intr-o forma anume, femeile foloseau grasime animala pe post de fixativ. Problema cu acest ingredient era ca in timpul noptii atragea tot felul de paraziti, paduchi, gandaci si chiar sobolani. Din disperare, pentru a tine rozatoarele departe, femeile dormeau cu capul intr-un fel de cusca improvizata.

Mascarea bolilor cu plumb
Femeile din sec XV-XVII foloseau trucuri de frumusete inspirate din perioada renascentista, pentru a „masca” semnele unor boli de piele, precum pojarul. Astfel a aparul „machiajul alb”: o masca de plumb alb care acoperea orice imperfectiune. Acest amestec de plumb era foarte toxic pentru piele, si a ucis multe femei, insa in ciuda pericolului de moarete a ramas un trend raspandit.

Machiajul ochilor cu plumb si cupru
La capitolul „sacrificii pentru frumusete” egiptenii conduc de departe!
Atat barbatii cat si femeile se machiau cu Kohl (un amestec de funingine si galena, un plumb gri inchis) si minereu de cupru pentru a-si accentua ochii. Expunerea indelungata la acest amestec nociv cauza convulsii, coma si, in final, deces.

Indepartarea parului cu var
Cu mult inainte de aparitia cremelor depilatoare, atat femeile cat si barbatii preparau in casa diverse solutii pe baza de arsenic si var nestins, pentru indepartarea parului nedorit de pe corp.
Mai tarziu, in anii ’40, ca urmare a lipsurilor din timpul Razboiului Mondial, femeile foloseau smirghel pentru a se epila.

Tratament pentru cresterea parului
Grasimea a fost capriciu la grecii antici. Grasimea ranceda dar si alte substante dezgustatoare precum urina, sange menstrual sau materii fecale erau folosite ca „tratament” pentru aproape orice, de la chelie la raceli. Barbatii foloseau o pasta facuta din grasime de animale ca masca pentru cresterea parului.

Buze rosii
Pentru Cleopatra inca nu aparuse rujul sau gloss-ul de buze, asa ca ea a fost nevoita sa improvizeze un produs cu care sa-si coloreze buzele.
Ingredientele: furnici pisate, sange de gandac si ceara de albine. Se lasa pe buze peste noapte.
O alta compozitie din: lut rosu, oxid de fier (rugina), henna, alge marine, iod si brom.

Bai anti-imbatranire
Excremente de crocodil a fost folosit in Grecia Antică si Roma pentru o varietate de scopuri medicinale si cosmetice.
Oamenii vremeii credeau ca ele incetinesc procesul de imbatranire asa ca faceau adesea bai in cazi pline cu fecale de crocodil si namol.
In scrierile sale, medicul grec Galen nota ca „doamnele dedicate frumosului” preferau mastile cu balegar de crocodil.

Comentarii

comentarii