Centre de prim-ajutor în satele izolate din Caraş Severin – felcerii revin la viaţă

Crucea Roşie Română a luat în plan organizarea şi înfiinţarea unor Centre de pri-ajutor în mediul rural sau comunităţi izolate. Aceasta fiindcă în zonele respective nu există servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanţă se află la distanţă.

În sine, acest lucru înseamnă foarte mult cu serviciul foştilor ,,felceri” sau agenți sanitari din satele bănăţene şi din Transilvania. Felcerul era un localnic mai descurcăreţ care era instruit medical să acorde servicii medicale – mai degrabă sanitare- minime celui aflat la nevoie. Iniţiativa Crucii Roşii  are ca scop tocmai formarea, instruirea şi pregătirea unor persoane apte de a acorda primul ajutor de bază în cazul unor urgenţe- până la sosirea primului echipaj medical şi al medicului în zona izolată.

Având în vedere afluenţa de trişti cehi şi nu numai, Crucea Roşie Caraş-Severin a luat legătura cu autorităţile şi localnicii din satul Bigăr aparţinând de comuna Berzasca. satul este locuit în proporţie de 99% de etnici cehi care, marea lor majoritate, au plecat la muncă în Cehia. În sat mai locuiesc totuşi destui localnicii, unii chiar până în 30 de ani. În plus, aproape în permanenţă, în sat vin turişti cehi şi unguri practicanţi ai motociclismului în stil enduro. Din această cauză, nu de puţine ori au fost înregistrate accidente. Unde mai pui că şi populaţia este una destul de îmbătrânită- ca mai în toate satele ceheşti din zona: Gârnic, Ravenska, Sfânta Elena sau Eibenthal din Mehedinţi- aparţinător până în 1960 de Caraş Severin şi Banat. La Bigăr urmează să fie identificată o familie de tineri care să fie instruiţi să poată să asigure servicii premedicale în caz de nevoie.

Aceasta va primi o trusă de prim ajutor şi un certificat de pregătire, recunoscut la nivel european, iar pe poarta casei familiei respective se va afla o plăcuţă cu inscripţia “Punct de prim ajutor”.

Comentarii

comentarii