Cinci boli pe care le putem lua de la animalele de companie

Traiul alături de animalele de companie aduce stăpânilor numeroase efecte benefice: studile au arătat de-a lungul timpului că prietenii necuvântători pot combate depresia, reduc nivelul de stres acumulat peste zi, iar în alte cazuri alungă singurătatea. Trebuie să fim atenți însă la o serie de boli pe care le putem lua de la animalele de companie, printre primele și cele mai periculoase numărându-se boala Lyme și toxoplasmoza.

Veterinarii din Marea Britanie i-au avertizat pe proprietarii de câini din regat să își ducă patrupedele la control, după ce au realizat, în urma unui studiu, că jumătate dintre ei nu știau că boala Lyme, transmisă prin căpușe, îi poate afecta atât pe ei cât și pe animalele lor de companie, potrivit dailymail.co.uk. Avertizarea vine în contextul în care în Marea Britanie au avut loc unele schimbări de climă care pot favoriza înmulțirea căpușelor: veri mai căldurose și ierni mai umede. Astfel, spațiile verzi, atât din zonele rurale cât și din cele urbane, pot găzdui căpușe, care pot ajunge în blana câinilor, iar apoi pe pielea stăpânilor.

Boala Lyme are potențial fatal și poate afecta sistemul nervos, inima și încheieturile, iar adevăratul pericol îl constituie diagnosticul greșit, deoarece simptomele pot fi confundate cu ale altor afecțiuni, precum artrita sau scleroza multiplă. În cazuri rare, o persoană mușcată de o căpușă și infectată cu boala Lyme poate avea simptomele unei gripe.

Boli transmise de pisici

Toxoplasmoza este un alt pericol la care iubitorii de animale trebuie să fie atenți. Boala este cauzată de un parazit (Toxoplasma gondii) care afectează toate animalele, păsările și omul, însă gazda finală a parazitului este pisica. Animalul poate contacta parazitul aflat în stadiul incipient de dezvoltare, care apoi se maturizează în organismul său. Oamenii care contactează infecția au vederea afectată în proporție de 40%, cei cu imunitate bună prezintă simptome de febră și inflamare a ganglionilor, însă cei cu o imunitate scăzută pot dezvolta afecțiuni care le pun viața în pericol, precum encefalita, chistul cerebral, hepatita sau miocardita, potrivit csid.ro.

Tot iubitorii de pisici pot contacta bacteria Bartonella henselae, care se dezvoltă pe ghearele animalelor și care poate duce la umflarea şi întărirea ganglionilor limfatici, febră, dureri de cap şi oboseală. Dacă aceste simptome pot trece de la sine în cazul adulților, ele se acutizează la copii și la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, fiind necesară administrarea unui antibiotic.

Reptilele, pericol de Salmonella

Iubitorii de reptile se pot infecta cu Salmonella, deoarece 90% din aceste vertebrate sunt purtătoarele acestei bacterii, inclusiv țestoasele. Infecția se poate manifesta prin dureri abdominale, febră, vomă, dureri de cap şi greaţă, simptome care pot trece sau nu de la sine, în funcţie de cât de puternic este sistemul imunitar.

Păsările crescute ca animale de companie, chiar și cele ținute în colivii, pot transmite o bacterie responsabilă pentru aparița psitacozei, cunoscută și ca febra papagalilor. Infecția poate apărea atunci când oamenii intră în contact cu excrementele păsărilor sau cu praful care se adună în coliviile păsărilor, iar simptomele pot fi tusea, febra ridicată și durerile de cap.

Citeste si alte articole aici: http://www.jurnalistii.ro/sanatate/cinci-boli-pe-care-le-putem-lua-de-la-animalele-de-companie/

Comentarii

comentarii