Cod portocaliu de ploaie si inundații, viiturile au facut prapad la Borlova si Glimboca VIDEO

Avertizările meteorologilor s-au adeverit. A plouat torenţial peste Glimboca și Borlova. S-au produs descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi izolat, căderi de grindină. Cerul s-a rupt peste nordul Banatului Montan. Astă noapte, a Borlova, apa strânsă pe munte, s-a năpustit peste drumul ce duce pe Muntele Mic. Tone de piatră și noroi amestecat cu crengi, au blocat drumul și au rupt conducta de alimentare cu apă a satului. Toată noaptea au lucrat echipele de intervenție conduse de primarul Mărălăscu. Azi, în jurul orei 16, la Glimboca, apa strânsă de pe dealuri și munți, a invadat un cartier întreg situat la poalele Muntelui Mic. Apa a crescut în câteva minute așa de mult încât a intrat în gospodăriile localnicilor din cartierul comunei Glimboca.


La Glimboca, apele s-au retras, dar a rămas noroiul

Apele au făcut prăpăd la Glimboca, zeci de case, grădini și culturi fiind grav afectate de furia naturii. Acum puhoaiele s-au retras, dar au lăsat în urmă noroaie, lemne, pietriș, distrugeri și deznădejde. Cu lacrimi în ochi și cu inima strânsă, oamenii nu știu ce să facă mai întâi: să-și scoată noroaiele din curți, apa din pivnițe sau să-și evalueze pagubele. În multe gospodării, tot ce localnicii aveau depozitat în pivnițe, de la butoaie cu brânză, murături, legume și alte alimente, a fost distrus de ape.

În grădini, culturile sunt compromise, iar prin case bunurile au fost afectate, unele iremediabil. Locuitorii din Glimboca povestesc că au stat în apă până la brâu, pe unii surprinzându-i puhoaiele chiar în curte. Mai multe mașini au fost luate de apele umflate. Furia apei a scos pavelele din trotuare, a intrat în case și a pus la pământ tot ce i-a stat în cale. Sleiți de puteri și cu ochii pe cer speriați de o nouă viitură, oamenii au ieșit să își curețe curțile pline de noroi.


S-a făcut seară și ei tot la muncă sunt fiindcă nu mai are cine să-i ajute. Pompierii de la Caransebeș au sosit în ajutorul localnicilor. Unii dintre ei povesteau că nici nu au intrat încă în toate camerele să vadă ce mai este neatins de apă.
La fața locului a sosit și prefectul județului, Cristrian Gâfu. Acesta a intrat în mai multe gospodării pentru a se convinge singur de ce s-a întâmplat. Sătenii spun că, din păcate, în fiecare an povestea se repetat fiindcă pârâul ce trece prin spatele caselor, nu este amenajat să preia viiturile de pe dealuri.


Oamenii așteaptă acum ca vremea să se îndrepte și speră să nu mai cadă ploi abundente, pentru că, spun ei, riscul ca apa să le inunde din nou gospodăriile, este foarte mare.

Comentarii

comentarii