Cod roşu şi portocaliu de inundații în Caraș Severin, apa a intrat în curți și grădini VIDEO

Cerul s-a rupt peste Banatul Montan. 24 de ore a plouat continuu. Apa strânsă de pe dealuri și munți, a invadat mai multe sate şi comune de la poalele Munţilor Mic și Semenic. Apa a crescut de la o oră la alta intrând în gospodăriile localnicilor din satele din jurul Caransebeșului. Avertizările meteorologilor s-au adeverit astfel că în mai multe zone din vestul ţării instabilitatea atmosferică s-a accentuat ieri. A plouat torenţial şi s-au produs descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină. Au fost afectate din judeţul Caraş-Severin, îndeosebi zonele Caransebeș – Maciova – Obreja și sute de hectare de teren agricol. La Obreja, Masciova, Ciuta și Glimboca, apa a intrat în gospodăriile oamenilor inundând curți și grădini. Sătenii au scos animalele din grajduri și le-au dus la vecinii ce locuiesc în zone mai ridicate.

Sute de hectare de terenuri agricole au fost spălate şi inundate de puhoaie. Recoltele din câmp de porumb, orz, ovăz precum și legumele, sunt inundate. Sute de hectare de pășune din jurul Caransebeșului, au fost și ele sub ape.

O atenție deosebită este acordată râului Bistra și lacului de acumulare de la Poiana Mărului. Acesta are un grad de umplere de peste 90%. Pentru protecția populației din zonele vizate de fenomenele prognozate, dispeceratul IGSU a transmis mesaje de avertizare, prin intermediul sistemului RO-Alert.​

Digul de pe malul stâng al râului Bistra, în amonte de localitatea Obreja, a fost supraînălţat cu ajutorul sacilor cu nisip. Pompierii, jandarmii şi localnicii au lucrat pe o lungime de 65 metri şi o înălţime de 70 cm. Un excavator se află la faţa locului şi este pregătit să intervină dacă situaţia o impune.
Metode de precauţie au fost luate şi pentru ambele maluri ale pârâului Eruga cu ajutorul sacilor de nisip, pe raza localităţii Obreja. Administratorii barajelor de acumulare au informat că nu se înregistrează probleme, chiar dacă barajele au cote de umplere de peste 90%. S-a luat decizia constituirii unor echipe formate din pompieri militari şi reprezentanţi SGA, care patrulează şi monitorizează zonele cu probleme din teren.

Pe DJ 571 a fost o viitură, apa s-a retras. Pompierii militari acţionează pentru curăţarea drumului şi degajarea bucăţilor de asfalt desprinse din carosabil care prezintă pericol pentru trafic. De asemenea, drumul judeţean Cărbunari – Sasca este grav afectat de aluviuni și are asfaltul distrus pe mai multe porțiuni.

Comentarii

comentarii