Colindul de Crăciun din străbuni adus de copii în casele locuitorilor din Șopotul Vechi VIDEO
Tradiția merge mai departe, colindatul din bătrâni dus din poarta in poarta de copiii din Banatul Montan. În timp ce în marile oraşe tradiţia se pierde puţin câte puţin, în satele Banatului de Munte, în judeţul Caraş Severin, tradiţia uratului este păstrată cu sfinţenie şi dusă mai departe din generaţie în generaţie.
Cu colindatul se porneşte în mod normal de la Sfântul Nicolae din 6 decembrie şi se continuă până după Sfântul Ion în 7 ianuarie. Dar, cei mai mulţi colindători merg din case în case în preajma Crăciunului şi până după Sfântul Vasile. Acestea sunt zile de sărbătoare când oamenii nu sunt aşa de prinşi cu lucrul în jurul caselor şi în gospodării.
Obiceiul se menţine în Șopotul Vechi din Valea Almajului în Banatul Montan. Mai ales că în sat există un nucleu de oameni ce iubesc tradiția populară și o promovează pe mai departe. Preotul satului, părintele Ioan Horăscu s-a ocupat de copii și a repetat colindele cu ei încă de luna trecută. Grupurile de colindători sunt formate din elevi, tineri, dar și copii de câțiva anișori. De la cei de clasa întâi și până la absolvenții de a VIII a.
După datina străbună, colindătorii merg la casa preotului unde ceata îl colindă pe părinte după care se pornește mai departe prin sat. Gazdele îi aşteaptă pe colindători cu mese întinse, colaci, mere, nuci, prăjituri, must, vin fiert, răchie şi bani.
După ce colindă, ceata de săteni pleacă la altă casă. Sătenii din Doclin sunt convinşi că cei ce colindă şi le trec pragul de Crăciun, aduc bunăstarea şi belşugul în gospodărie.
Un material realizat de Leo.